Blinken i Lavrov počeli razgovore u Ženevi

Antony Blinken je uoči sastanka upozorio Rusiju da bi SAD smatrale napadom ako bi makar jedan ruski vojnik prešao granicu Ukrajine.

Antony Blinken i Sergej Lavrov sastali su se u Ženevi (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken sastali sju se u petak u Ženevi.

“Planovi su da se razgovara o nacrtima dva sporazuma koje je Rusija podnijela 15. decembra”, rekla je ranije glasnogovornica ruskog Ministarstva Marija Zaharova.

Navela je da su Lavrov i Blinken prije dva dana razgovarali telefonom i da je Lavrov tada povodom situacije na jugoistoku Ukrajine pozvao Blinkena “da ne širi spekulacije o navodno predstojećoj ruskoj agresiji”.

Upozorenje Rusiji

Blinken je, uoči sastanka s Lavrovim, upozorio Rusiju da bi SAD smatrale napadom ako bi makar jedan ruski vojnik prešao granicu Ukrajine.

“Ako bi i jedan ruski vojnik prešao granicu Ukrajine, onda bismo imali posla s ozbiljnim problemom”, rekao je on nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzem.

To bi, kako je naglasio, bio sasvim jasan napad na Ukrajinu, bilo da se radi o jednom ili 1.000 vojnika.

Prema njegovim riječima, postoji veliki rizik, ne samo u Ukrajini, već su odnedavno ruski vojnici poslati i u Bjelorusiju.

Podrška SAD-a Ukrajini

Blinken je u srijedu doputovao u Evropu zbog sve većeg straha da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla biti neizbježna.

Tokom sastanka s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Kulebom, potvrdio je američku privženost zaštiti ukrajinskog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti.

Prije sastanka s Lavrovom, otputovao je u Njemačku, gdje se sastao sa britanskim, francuskim i njemačkim kolegama u Berlinu.

Izvor: Agencije