Biden i Kishida: Američko-japanski savez temeljni kamen mira diljem svijeta

Bio je to virtualni sastanak dva čelnika, prvi značajan razgovor otkako je Kishida postao japanski premijer u oktobru.

Kishida (desno) je rekao da su se on i Biden (lijevo) dogovorili da će surađivati ​​kako bi se ostvario slobodan i otvoren Indo-Pacifik (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Fumio Kishida dogovorili su na virtualnom sastanku u petak jačanje saradnje u hitnim ekonomskim i sigurnosnim pitanjima, uključujući Kinu, projektile Sjeverne Koreje i ciljeve Rusije u Ukrajini.

Virtualni sastanak, prvi značajni razgovori otkako je Kishida postao japanski premijer u oktobru, uslijedio je nakon razgovora “dva plus dva” ovog mjeseca na kojima su ministri odbrane i vanjskih poslova dugogodišnjih saveznika izrazili snažnu zabrinutost zbog rastuće moći Kine i obećali da će, ako bude potrebno, odgovoriti na destabilizirajuću aktivnost u Indo-Pacifiku.

Kishida je rekao da su se on i Biden dogovorili da će surađivati ​​kako bi se ostvario slobodan i otvoren Indo-Pacifik. Također namjeravaju blisko surađivati glede pitanja Kine, sjevernokorejskog raketnog pitanja i Ukrajine, objavio je Reuters.

Sastanak Quad grupacije

Premijer je rekao i da će Japan biti domaćin sastanka Quad grupacije koja uključuje Sjedinjene Američke Države, Japan, Australiju i Indiju u prvoj polovici ove godine dok će Biden biti u posjeti. Biden je prihvatio poziv i dao naznake da će doći u posjetu u kasno proljeće, rekao je novinarima visoki američki dužnosnik, prenosi Hina.

Kishida je rekao da su se on i Biden također dogovorili da će uspostaviti ekonomsku verziju sastanka “dva plus dva” na ministarskom nivou kako bi se promovisala ekonomska saradnja Japana i SAD-a.

Također je izjavio da će on i Biden tijesno sarađivati ​​na sprječavanju ruske invazije na Ukrajinu i “održavati bliski kontakt s drugim saveznicima i partnerima i nastaviti komunicirati o tome da će svaki napad naići na snažnu akciju”.

Biden je napisao u Twittu da mu je bila “čast susresti se s premijerom Kishidom kako bi dodatno ojačali američko-japanski savez – temeljni kamen mira i sigurnosti u Indo-Pacifiku i diljem svijeta”.

Izvor: Agencije