Pomorske vježbe Kine, Rusije i Irana počinju u petak

Vojna vježba ‘Pomorski sigurnosni pojas 2022’ bit će održana će se na sjeveru Indijskog okeana, a riječ je o trećoj zajedničkoj pomorskoj vježbi tri zemlje.

Kina, Rusija i Iran počeli su sa zajedničkim pomorskim vježbama 2019. i nastavit će s time u budućnosti (EPA - Ilustracija)

Kina, Rusija i Iran održat će u petak zajedničke pomorske vježbe, izjavio je u četvrtak dužnosnik za odnose s javnošću iranske vojske za poluslužbenu novinsku agenciju ISNA.

Vojna vježba “Pomorski sigurnosni pojas 2022” bit će održana na sjeveru Indijskog okeana, a riječ je o trećoj zajedničkoj pomorskoj vježbi tri zemlje, kazao je Mostafa Tajoldin, prenosi Reuters.

Od dolaska na vlast prošlog marta iranski predsjednik Ebrahim Raisi vodi politiku produbljivanja odnosa s Kinom i Rusijom.

Teheran se priključio u septembru prošle godine Šangajskoj organizaciji za saradnju, čije su najistaknutije članice Kina i Rusija.

Pomorske vježbe

Ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian posjetio je Kinu prošle sedmice, dok se iranski predsjednik sastaje s ruskim kolegom u Moskvi u četvrtak.

Kina, Rusija i Iran počeli su sa zajedničkim pomorskim vježbama 2019. godine i nastavit će s time u budućnosti, kazao je Tajoldin.

“Svrha ove vježbe je ojačati sigurnost i njene temelje u regiji, kao i proširiti multilateralnu saradnju između tri zemlje kako bi zajednički podržali svjetski mir, pomorsku sigurnost i stvorili pomorsku zajednicu zajedničke budućnosti”, rekao je iranski dužnosnik za ISNA-u.

Pomorske vježbe uključit će, između ostalog, uvježbavanje spašavanja zapaljenog broda, oslobađanja otetog broda i pucanja na zračne mete po noći.

Izvor: Agencije