Bivši papa Benedikt XVI se tereti za pedofilske skandale

Ukupno je, prema vještačenju, u Nadbiskupiji u Minhen od 1945. do 2019. godine zabilježeno 235 počinitelja unutar Katoličke crkve, od čega su 173 svećenici.

Joseph Ratzinger bio je upoznat sa zapošljavanjem jednog svećenika koji je bio prethodno optužen za pedofiliju (EPA)

U Minhenu je objavljeno vještačenje koje ukazuje na to kako je bivši papa Benedikt XVI, suprotno vlastitim tvrdnjama, bio upoznat sa zapošljavanjem jednog svećenika u osamdesetima koji je bio prethodno optužen za pedofiliju.

Iz vještačenja o slučajevima pedofilije u nadbiskupiji Muenchen proizlazi da je Benedikt XVI početkom osamdesetih, tada kao minhenski nadbiskup Joseph Ratzinger, suprotno svojim tvrdnjama, prisustvovao sastancima na kojima je odlučeno da svećenik, koji je prije toga bio optužen za zlostavljanje maloljetnika, bude preraspoređen u pastoralnu službu.

Isti svećenik je kasnije ponovo zlostavljao djecu, prenosi Hina.

Upleteni u zlostavljanje djece

“Izrazit će se oprezno: smatramo izjavu pape Benedikta u kojoj on negira prisustvo na spornoj sjednici neuvjerljivom”, rekao je advokat Ulrich Wastl iz advokatskog ureda Westphal/Spilker/Wastl, koji je, po nalogu Nadbiskupije u Minhenu, sačinilo vještačenje.

Vještačenje tadašnjem kardinalu Ratzingeru predbacuje greške u ophođenju sa svećenicima za koje se znalo da su upleteni u zlostavljanje djece.

Sam papa Ratzinger u više navrata je ponavljao kako nije prisustvovao spornim sjednicama na kojima je odlučeno da osuđeni pedofil, iz druge njemačke nadbiskupije, bude primljen u svećeničku službu u minhenskoj Nadbiskupiji.

Prema dosadašnjem uvidu, konkretno se radi o dva svećenika koji su za vrijeme dok je Ratzinger bio minhenski nadbiskup (1977-82), usprkos krivičnom progonu, i dalje smjeli djelovati kao svećenici u pastoralnom radu.

Tadašnjim visokim dužnosnicima njemačke Katoličke crkve, među kojima se, osim Benedikta XVI, spominje i aktualni minhenski nadbiskup Reinhard Marx, predbacuje se pomanjkanje osjećaja zaštite za žrtve zlostavljanja.

Ostajali u službi nakon optužbi

“Nismo uočili nikakve pokušaje zaštite u odnosu prema žrtvama”, kaže se u vještačenju.

Ukupno je, prema vještačenju, u Nadbiskupiji u Minhenu od 1945. do 2019. godine zabilježeno 235 počinitelja unutar Katoličke crkve, od čega su 173 svećenici.

Od 497 žrtava u 247 slučajeva se radi o dječacima, 182 djevojčicama, a u slučaju 68 žrtava nije bilo moguće utvrditi tačan spol.

Vještačenje dolazi do zaključka da su mnogi svećenici i dalje ostajali u službi i nakon optužbi za seksualno zlostavljanje.

Izvor: Agencije