Opća skupština UN-a donijela rezoluciju protiv negiranja holokausta

U rezoluciji se od velikih internetskih kompanija Facebook, Twitter, Instagram i drugih traži da suzbijaju govor mržnje na društvenim mrežama.

Muškarac hoda između spomenika holokaustu podignut u Berlinu u Njemačkoj (EPA)

Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak je konsenzusom, na prijedlog Izraela, prihvatila neobvezujuću rezoluciju u kojoj se sve zemlje pozivaju na borbu protiv negacije holokausta i protiv antisemitizma, napose na društvenim mrežama.

Tekst, politički važan, premda zakonski ne obvezuje, izrađen je uz pomoć Njemačke i podržalo ga je 114 od 193 zemlje u UN-u, piše AFP a prenosi Hina.

Iran je službeno uložio prigovor rekavši da se “distancira” od teksta, navode agencije.

Rezolucija “bezuvjetno odbija i osuđuje svako potpuno i djelomično negiranje holokausta kao historijskog događaja” u kojem su nacisti i njihovi pomagači počinili genocid nad šest miliona evropskih Židova između 1939. i 1945.

U tekstu se “svesrdno pozivaju sve zemlje članice da bezuvjetno odbace svako negiranje ili iskrivljavanje holokausta kao historijskog događaja” i “čestita” se zemljama koje čuvaju uspomenu na “mjesta gdje su bili logori smrti, koncentracijski i logori za prisilni rad, na mjesta pogubljenja i nacističke zatvore u vrijeme holokausta”.

Historijska rezolucija

U rezoluciji se ujedno pozivaju sve članice UN-a da “izrade odgojne programe koji će u pamćenje budućih naraštaja utisnuti pouku holokausta kako bi se spriječili genocidni čini” i traži od njih i od kompanija koje upravljaju društvenim mrežama da “donesu djelatne mjere za suzbijanje antisemitizma, negacionizma i iskrivljavanja istine o holokaustu”.

Izraelski ambasador u UN-u Gilad Erdan izrazio je u saopćenju objavljenom prije prihvatanja teksta zadovoljstvo “historijskom rezolucijom” o kojoj se pregovaralo zadnjih mjeseci a “druga je koju je prihvatila Opća skupština na prijedlog Izraela”.

U prvoj rezoluciji, donesenoj 2005, 27. janaura se proglašava Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta.

U rezoluciji prihvaćenoj u četvrtak “prvi put se daje jasna definicija negiranja holokausta”, “poziva zemlje na donošenje mjera za suzbijanje antisemitizma” i traži se od velikih internetskih kompanija (Facebook, Twitter, Instagram i druge) da suzbijaju govor mržnje na društvenim mrežama, dodaje se u izraelskom saopćenju.

Izvor: Agencije