U Tongu stigli prvi avioni sa pomoći iz inostranstva

Prvi avioni sa inostranom pomoći stigli su u Tongu, donoseći preko potrebnu vodu i druge zalihe.

Tonganske vlasti zatražile su da primopredaja pomoći bude obavljena gotovo beskontaktno, kako bi se spriječio rizik od širenja COVID-a na otoku koji je do sada imao samo jedan slučaj virusa tokom pandemije (AP)

Prvi avioni sa inostranom pomoći stigli su u Tongu, donoseći preko potrebnu vodu i druge zalihe.

Novi Zeland je saopštio da je njegov vojni avion sletio na glavni aerodrom u Tongi nakon što su radnici očistili debeo sloj pepela sa aerodromske piste u prijestolnici Nuku'alofa.

Na putu su i drugi avioni i brodovi koje su poslali Novi Zeland i Australija, prenosi Tanjug.

Subotnja erupcija podmorskog vulkana i talas cunamija doveli su do toga da je vulkanski pepeo prekrio otoke u tom arhipelagu, što je prouzrokovalo ozbiljan zdravstveni rizik, jer pepeo i morska voda zagađuju zalihe vode.

Spasilački timovi i stotine dobrovoljaca su danima očajnički radili na čišćenju piste aerodroma koristeći kolica i lopate, što je novozelandski komandant združenih snaga admiral Jim Gilmour okarakterizirao kao “kolosalne napore”.

On je novinarima u četvrtak rekao da je novozelandski vojni avion C-130 Hercules sletio u Tongu nešto poslije 16:00 po lokalnom vremenu i da je bio natovaren kontejnerima za vodu, setovima za privremeno sklonište, električnim generatorima, higijenskim i porodičnim kompletima i komunikacionom opremom.

Australija je saopštila da prvi od njena dva aviona Boeing C-17 Globemaster, koji je također stigao u četvrtak u Tongu, ima uređaj za “čišćenje” koji pomaže da se pista drži čistom.

Oprema za popravku i unapređenje telekomunikacija, kao i osnovne zalihe vode, lijekova i higijene su prioritet u prvoj stranoj pomoći.

Tonganske vlasti zatražile su da primopredaja pomoći bude obavljena gotovo beskontaktno, kako bi se spriječio rizik od širenja COVID-a na otoku koji je do sada imao samo jedan slučaj virusa tokom pandemije.

Vlasti Australije i Novog Zelanda su se složile sa tim, a Australija je poručila da se niko neće iskrcati iz njihovih aviona.

“Očekuje se da će letjelica biti na zemlji do 90 minuta prije nego što se vrati na Novi Zeland”, izjavio je novozelandski ministar odbrane Peeni Henare.

U erupciji vulkana i cunamiju su poginule najmanje tri osobe, a komunikacija je ograničena, budući da je Tonga tek sada počela da ponovo uspostavlja kontakt nakon pet dana odsječenosti od ostatka svijeta.

Izvor: Agencije