Španija poslala ratne brodove u Mediteran i Crno more

NATO će štititi suverenitet svake zemlje koja može ili želi da se pridruži savezu, rekla je ministrica odbrane Margarita Robles.

Margarita Robles: Rusija ne može govoriti bilo kojoj zemlji šta da radi (EPA)

Španija je poslala ratne brodove kako bi se pridružili mornaričkim snagama NATO-a u Mediteranu i Crnom moru dok napetosti u regiji rastu zbog ruskog gomilanja vojnika na ukrajinskoj granici, izjavila je ministrica odbrane Margarita Robles u četvrtak.

Minolovac je već na putu prema regiji i fregata će otploviti za tri ili četiri dana, saopćila je Robles novinarima. Vlada u Madridu također razmatra slanje borbenih aviona u Bugarsku, kazala je, objavio je Reuters.

‘Prioritet dati diplomatskom odgovoru’

“Rusija ne može govoriti bilo kojoj zemlji šta da radi, tako da će NATO štititi suverenitet svake zemlje koja može ili želi da se pridruži NATO-u”, dodala je.

Španija se, ipak, zalaže za “isključivo diplomatski odgovor” za rješenje sukoba, naglasila je Robles, prenosi Fena.

SAD i saveznici iz NATO-a zabrinuti su zbog raspoređivanja oko 100.000 ruskih vojnika na granici s Ukrajinom i strahuju da Moskva planira napad na tu zemlju. Rusija uporno tvrdi da su to njeni vojnici na njenom teritoriju.

Američki državni sekretar Antony Blinken u petak putuje u Ženevu gdje će se susresti s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, kako bi pokušali razriješiti krizu.

Izvor: Agencije