Prva u EU: U Austriji obavezna vakcinacija punoljetnih

Od sredine marta kreće novčano kažnjavanje onih koji se ne vakcinišu, u iznosu od 600 do 3.600 eura.

Odluka o obaveznoj vakcinaciji punoljetnih građana donijeta je velikom većinom (EPA)

Austrijski parlament večeras je, nakon višesatne burne debate, usvojio zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija protiv korona virusa i stupit će na snagu početkom februara.

Odluka o obaveznoj vakcinaciji punoljetnih građana donijeta je velikom većinom. Od 170 predatih glasova, 137 zastupnika glasalo je za, a 33 protiv zakona.

Inače 13 zastupnika, gotovo iz svih parlamentarnih stranaka, iz protesta protiv obavezne vakcinacije, ili bolesti, nije prisustvovalo sjednici.

Za Zakon su glasali zastunici vladajućih Narodne partije Austrije (OVP) i Zeleni, kao i opozicione Socijaldemokratske partije (SPO) i Neosa.

Slobodarska partija (FPO) je glasala protiv mjere, optužujući vlasti i sve koji su glasali za obaveznu vakcinaciju, da time uvode totalitarizam i “zdravstveni komunizam” u Austriji.

Koliko je zakon o obaveznoj vakcinaciji podijelio društvo pokazuje da je na sajt parlamenta poslato, tokom perioda javne rasprave, više od 100.000 stavova građana.

Tokom debate sve stranke su uputile kritiku FPO-u, optužujući slobodarce za nisku stopu vakcinacije.

Lider FPO-a Herbert Kikl najavio je da se neće vakcinisati i pored obavezne vakcinacije, prenosi Tanjug.

Lutrija za vakcinisane

Prema usvojenom zakonu, svi punoljetni građani koji su prijavljeni u Austriji, morat će se vakcinisati protiv korona virusa.

Zakon predviđa prelazni period tokom kojeg će se nevakcinisani opominjati, a od sredine marta kreće i novčano kažnjavanje od 600 do 3.600 eura.

Bundesrat, pokrajinski dom parlament, treba još 3. februara potvrditi zakon, tako da će stupiti na snagu odmah poslije toga.

Austrijska vlada, u dogovoru sa opozicijom koja je podržala obaveznu vakcinaciju, dogovorila je prethodno i lutriju za sve građane koji se vakcinišu.

Tako će svaki deseti vakcinisani građanim moći osvojiti bon u vrijednosti od 500 eura koji će moći potrošiti u austrijskim prodavnicama, gastronomiji, hotelima i slično.

Austrija je prva zemlja u EU koja je uvela opštu obaveznu vakcinaciju.

Izvor: Agencije