Objavljeni snimci napada u kojem je ubijeno 10 Afganistanaca

Još uvijek niko nije odgovarao za napad dronom u Kabulu od 29. augusta prošle godine u kojem je ubijeno 10 afganistanskih civila, uključujući sedmoro djece.

Snimak sa mjesta koje je pogodila raketa (EPA)

Američka vojska objavila je videosnimke napada dronom u Kabulu od 29. augusta prošle godine u kojem je ubijeno 10 afganistanskih civila, uključujući sedmoro djece.

Na najnovijim snimcima se vidi Kabul iz zraka dok vojska prati bijelu “Toyotu Corollu” kroz dijelove grada, vjerujući da je to automobil pripadnika terorističke grupe ISIS-K natovaren eksplozivom i praveći poziciju za gađanje sa jednim preventivnim napadom, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Na najdužem od tri videosnimka, automobil se vidi kako se probija ulicama Kabula na crno-bijelim snimcima. Ubrzo automobil stiže na svoje konačno odredište i počinje polako da se kreće unazad do parking mjesta.

Sedam minuta i sedam sekundi od početka videosnimka, pojavljuju se riječi “LRD LASE DES”, što ukazuje da je laserski označivač identifikovao i označio metu.

Vojska pratila Zamaraija Ahmadija

Potom se vide najmanje dvije ili tri osobe na videosnimku kako se kreću oko automobila. Trideset i tri sekunde kasnije, automobil nestaje ispod vatrene lopte.

Snimak drona se smanjuje dok se eksplozija povlači, a dim kulja iz uništenog automobila.

Pentagon je u početku branio napad, tvrdeći da je ubio operativca ISIS-K koji je planirao neposredan napad na američke snage tokom posljednjih dana evakuacije i povlačenja iz Afganistana.

U stvarnosti, vojska je pratila Zamaraija Ahmadija, Afganistanca koji je radio za “Nutrition and Education International”, nevladinu organizaciju fokusiranu na sigurnost hrane.

Ahmadi je bio podnio zahtjev za specijalnu imigrantsku vizu i namjeravao je da dovede svoju porodicu u Sjedinjene Američke Države.

Niko nije odgovarao za grešku

Tri sedmice nakon napada, vojska je priznala da je to bila tragična greška u kojoj je stradalo deset nevinih civila, dok je naknadnom analizom okolnosti u vezi sa napadom američka vojska utvrdila da “nije bilo kršenja zakona, uključujući zakona rata”.

Niko nije odgovarao za grešku.

Predsjednik organizacije “Nutrition and Educational International” Steven Kwon kritikovao je odluku da ne bude kažnjen niko od odgovornih.

“Kada Pentagon sebe oslobodi odgovornosti, on šalje opasnu i obmanjujuću poruku da su njegove akcije na neki način opravdane, povećavajući sigurnosne rizike i čineći evakuaciju još hitnijom”, poručio je Kwon.

Izvor: Agencije