Nove sposobnosti novih izraelskih podmornica

Zbog dodavanja novih kapaciteta, a moguće i sistema za vertikalno lansiranje, cijena je udvostručena na 2,4 milijarde eura.

Poskupljenje je vjerovatno zbog uključenja VLS-a koji donosi „značajan skok kapaciteta“ nove podmornice u odnosu na stariju flotu klase Dolphin koju ima izraelska mornarica (EPA - Ilustracija)

Cijena novih podmornica koje je Izrael naručio od Njemačke je udvostručena zbog novih oružanih kapaciteta, piše Jerusalem Post pozivajući se na zvanični portal Britanske Kraljevske Mornarice Naval News i dodaje kako postoji mogućnost da je riječ o sistemima vertikalnog lansiranja (VLS).

Cijena tri podmornice klase Dakar koje gradi kompanija ThyssenKrupp Marine Systems iznosit će 1,2 milijarde eura više, a pošto je početni iznos bio jednak poskupljenju, Izrael će morati platiti ukupno 2,4 milijarde eura, navodi izraelski portal.

Kako je objavio Haaretz, na koga se poziva Post, dogovor o kupovini tri podmornice odobrio je ministarski komitet za nabavke bez informiranja javnosti i Knesseta, te kako je „odbrambeni establišment insistirao na dogovaranju posla uprkos povećanju cijene“.

Kako piše Naval News, poskupljenje je vjerovatno zbog uključenja VLS-a koji donosi „značajan skok kapaciteta“ nove podmornice u odnosu na stariju flotu klase Dolphin koju ima izraelska mornarica.

Isporuka 2027. godine

Iako se ne zna mnogo detalja o izraelskoj floti podmornica, ono što se navodi tri navedena plovila koja se očekuju imaju 16 višenamjenskih cijevi za torpeda iz kojih se mogu ispaljivati torpeda, krstareće rakete Turbo Popeye, a strani izvještaji navode kako će Izrael s njima imati sposobnost i za nuklearne sekundarne napade uz pomoć krstarećih projektila dugog dometa sa nuklearnim glavama.

Dalje se u Naval Newsu navodi kako se podmornice, zbog VLS-a, produžavaju „između 2,4 i četiri metra ukupno“ i kako će imati „četiri do šest cijevi za vertikalno lansiranje“.

Prva od nove tri podmornice trebala bi biti isporučena 2027. godine.

Izvor: Agencije