Kineska ‘agentica’ koja je obmanula najmoćniju obavještajnu službu

Priča o Christine Lee – ‘agentici’ koja je prodrla u britanske centre odlučivanja radi ostvarivanja interesa Kine.

Britanska advokatica kineskog porijekla Christine Lee trenutno se tereti da radi u korist Kine u britanskim krugovima odlučivanja (društvene mreže)

Ayoub al-Rimi

Britanske političke krugove uzdrmalo je dosad nezapamćeno upozorenje obavještajnih službi o Britanki kineskog porijekla, koja je uspjela uspostaviti čvrste odnose s britanskom elitom. Međutim, ona je, kako navodi ured obavještajne službe MI5, radila u korist kineske vlade, ne u svrhu špijunaže, već s namjerom da vrši utjecaj na britanske odluke u korist Pekinga.

Britanski obavještajci su upozorili britanske parlamentarce i političare da izbjegavaju kontakte s britanskom advokaticom kineskog porijekla Christine Lee, nakon što su zaključili da ova žena, koja ima snažan utjecaj u Londonu, sarađuje s Komunističkom partijom Kine i da pokušava utjecati na britanske političke odluke.

Priča o ovoj ženi spada u priče koja bi se mogle pretvoriti u policijski film, zahvaljujući sposobnosti Christine Lee da izmakne najmoćnijoj obavještajnoj službi na svijetu i nečujno se probije u središte britanskih centara odlučivanja, a da je godinama niko nije primjetio.

Ko je Christine Lee?

Odmah nakon dopisa britanske obavještajne službe o aktivnostima Christine Lee u korist Komunističke partije Kine, britanski mediji su počeli da kopaju po prošlosti ove žene, koja je prije nekoliko sedmica bila poznata po tome da je ugledna advokatica u glavnom gradu, Londonu.

Britanski mediji su se osvrnuli na knjigu “Skrivene ruke”, koja se bavi pitanjem kineskih nastojanja da utječe na britanske političke odluke, te skreće pažnju na priču o Christine Lee.

Prema knjizi, advokatica je stigla u Sjevernu Irsku 1970. godine, sa 12 godina. Nakon završenog pravnog fakulteta, postaje vlasnica jedne od najvećih advokatskih firmi u Britaniji. Knjiga “Skrivene ruke” otkriva je da je 58-godišnja gospođa Lee pravna savjetnica kineske ambasade u Londonu.

Doprinijela je osnivanju Kineske grupe za sve stranke (APPCG), grupe koja uključuje parlamentarce iz svih britanskih stranaka i bavi se kineskim pitanjima. Zahvaljujući ovoj grupi, uspjela je uspostaviti odnose s desecima parlamentaraca, prije nego što je grupa raspuštena 2021. godine, nakon 20 godina postojanja.

Christine Lee nije zaustavila svoje djelovanje na polju uspostavljanja institucija koje se bave kinesko-britanskim zbližavanjem. Osnovala 16 tijela koja rade u ovoj oblasti, od kojih je možda najvažniji “Britansko-kineski projekat” 2006. godine, koji je imao za cilj promovirati kinesku zajednicu u Britaniji.

Najuticajnija advokatica

Objektivi kamera su 2019. godine zabilježili pozdrav i kratak razgovor između Christine Lee i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, što je prizor koji govori o tome koliki je utjecaj ove žene i o njenom dostizanje najviših pozicija u donošenju odluka u Kini.

Situacija nije bila drugačija ni u Britaniji. Iste godine Christine Lee je dobila odlikovanje i priznanje od bivše premijerke Therese May, koja ju je u to vrijeme opisala kao “najuticajnijeg advokata kineskog porijekla u Britaniji”. May je izrazila nadu da će Lee uspjeti u svojoj misiji da integrira kinesku zajednicu u politički pejzaž Britanije.

Primamljivanje novčanim sredstvima

Christine Lee je izgradila jake odnose s britanskim političarima različitih usmjerenja, poput bivšeg britanskog premijera Davida Camerona, bivše premijerke Therese May, bivšeg lidera laburista Jeremyja Corbyna i drugim, kao što su gradonačelnici većih gradova i istaknute ličnosti u britanskoj politici.

Međutim, advokatica je svoj finansijski napor usmjerila na određene zastupnike, posebno iz Laburističke stranke, poput zastupnika u Parlamentu Barryja Gardinera. Njegova advokatska kancelarija je u periodu od 2015. do 2020. godine dobila donacije u iznosu od oko 700 hiljada eura. U tom periodu je ovaj predstavnik bio jedan od najjačih zagovornika izgradnje nuklearne elektrane koju je dijelom finansirala Kina.

Isti zastupnik je otkrio da je ranije kontaktirao britansku službu sigurnosti u vezi s Christine Lee, no savjetovali su ga da ne postoji nikakva bojazan ili sumnja u vezi s njom i da može normalno sarađivati.

Kineska advokatica je također prebacila donacije u vrijednosti od 7.000 dolara Edwardu Daveyu, istaknutom lideru Liberalno-demokratske partije.

Špijunski rat

Prema pisanju britanskog lista Guardian, sigurnosne službe su potpuno promijenile svoj odnos prema kineskim aktivnostima u Londonu 2020. godine, kada je vojna obavještajna služba “MI6” objavila da je Kina “postala prioritet broj jedan” u očima njenih službi.

Ova odluka odražava, prema mišljenju brojnih stručnjaka za sigurnost, sve veći strah u Londonu od širenja mreže “agenata” koji rade za kinesku vladu u Britaniji.

Kineska ambasada je reagirala na upozorenje britanskih obavještajnih službi negirajući bilo kakav pokušaj vršenja utjecaja na britanske parlamentarce, ističući da Kina “nema potrebu da kupuje utjecaj na parlamentarce”. Također je saopćila da se protivi “pokušajima vrijeđanja i narušavanja ugleda Britanaca kineskog porijekla”.

Izvor: Al Jazeera