Kina upozorila američki brod koji je ušao u kineske vode

Kineska vojska upozorila je američki ratni brod koji je ušao u vode kod Paracelskih otoka u Južnom Kineskom moru i ispratila ga odatle.

Južna komanda kineske vojske saopštila je da je američki razarač USS Benfold "ilegalno" uplovio u kineske teritorijalne vode bez dozvole (Reuters)

Kineska vojska upozorila je američki ratni brod koji je ušao u vode kod Paracelskih otoka u Južnom Kineskom moru i ispratila ga odatle.

Južna komanda kineske vojske saopštila je da je američki razarač USS Benfold “ilegalno” uplovio u kineske teritorijalne vode bez dozvole, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Kineska vojska je poručila da “zahtijeva da američka strana prestane s takvim provokativnim akcijama, jer će u suprotnom snositi ozbiljne posljedice”.

Američke misije

Sjedinjene Američke Države često izvode, kako tvrde, misije slobodne navigacije u spornim vodama koje Kina smatra svojim.

Kina je uspostavila vojne ispostave na umjetnim otocima u vodama koje presijecaju vitalni brodski putovi, a također sadrže plinska polja i bogata ribarska područja, prenosi Reuters.

Južno kinesko more postalo je jedna od mnogih žarišta u teškim odnosima između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, a Washington je odbacio ono što naziva nezakonitim teritorijalnim zahtjevima Pekinga.

Kina polaže pravo na ogromne dijelove Južnog kineskog mora, dok Tajvan, Vijetnam, Malezija, Brunej i Filipini imaju preklapanja u potraživanju svojih prava u tom moru.

Izvor: Agencije