Grčka dobila francuske avione Rafale

Ovi mlažnjaci označavaju prekretnicu u grčkim odbrambenim kapacitetima, navode eksperti iz sfere odbrane, jer oni imaju napredniju tehnologiju od do sada viđenog u Egejskom priobalju.

Grčki piloti i mehaničari su proveli godinu dana na obuci u Francuskoj i odmah mogu stupiti u službu (Al Jazeera)

„La Bas!“ – „Tamo“ – razbio je francuski novinar tišinu pokazujući na formaciju tačaka na nebu. Tek kupljeni grčki avioni četvrte generacije Rafale napravili su seriju zaglušujućih preleta prije nego su sletjeli na pistu baze zračnih snaga Tanagra, 70 kilometara sjeverno od Atine. Doletjeli su sa aerodroma Merignac kod francuskog Bordeauxa.

Povodom njihovog dolaska održana je ceremonija tokom koje je grčki svećenik blagosiljao mlažnjake i njihove pilote.

Obuka u Francuskoj

Ovi mlažnjaci označavaju prekretnicu u grčkim odbrambenim kapacitetima, navode eksperti iz sfere odbrane, jer oni imaju napredniju tehnologiju ciljanja i oružja od svega do sada viđenog u Egejskom priobalju.

„Oni imaju jako napredni sistem prismotre, dometa vjerovatno većeg od 100 kilometara, u obliku kampera koji prate termalne oznake drugih letjelica. Za razliku od radara, to ne javlja neprijatelju da je primijećen jer ne odašilje zraku“, navodi za Al Jazeeru Konstantinos Grivas, predavač oružanih sistema na Helenskoj vojnoj akademiji.

„Najvažnija stvar je to da avion dolazi sa projektilom Meteor tipa zrak-zrak koji se trenutno smatra najboljim svoje vrste u zapadnjačkom arsenalu. Njegov domet je zvanično 120 kilometara, ali se smatra kako može ići i do 150 km. Ovih šest aviona mogu osloboditi veliku silu, a da neprijatelj ne zna ni da su tu.“

Grčki piloti i mehaničari su proveli godinu dana na obuci u Francuskoj i odmah mogu stupiti u službu. Grčke zračne snage su među najaktivnijim u NATO-u jer grčki piloti često presreću turske F-16 avione koji vrše upade u zračni prostor Grčke ili nadlijeću grčke otoke.

Ministar odbrane Nikos Panayotopoulos za Al Jazeeru kaže kako će avioni Rafale imati važnije zadatke.

„Ovo nije oružje za svakodnevno presretanje iznad Egejskog mora, ovo je strateško oružje“, ističe.

Množitelj sile

Pilot Theodoros Christodoulou daje naznake šta bi misije Rafala mogle biti.

„Kod starijih aviona, ako je radar uhvatio metu, onda je samo taj radar na meti. Ovdje avioni mogu davati te informacije drugim avionima“, kaže on za Al Jazeeru.

Grivas sposobnost praćenja stanja na nebu i prenošenja informacija o metama drugim sredstvima u zraku, na moru ili na kopnu naziva „množiteljem sile“. Predsjednik Zajedničkog štaba Konstantinos Floros za Al Jazeeru navodi kako ova sposobnost prenošenja informacija u grčkoj vojsci već radi.

Grčka je, po ubrzanom postupku, naručila 18 Rafale mlažnjaka i oružanih sistema za 2,32 milijarde eura prije 16 mjeseci. Parlament je ratificirao ugovore januara 2021. godine.

Proizvođač aviona Dassault Aviation je prodao Grčkoj šest aviona koji su se pravili za Egipat. Grčka će šest polovnih aviona dobiti od francuske avijacije ove godine, te još šest naredne godine. Također je naručila dodatnih šest novih aviona kako bi imala jedinicu od 24 primjerka.

Grčka je prošle godine također naručila tri napredne fregate od francuskog Naval Groupa za tri milijarde dolara. Sve ove narudžbe ističu bilateralni odbrameni unutar-NATO-a sporazum bez presedana koji su Grčka i Francuska potpisale u oktobru.

„Rafale čini našu avijaciju jednom od najjačih u Evropi i na Mediteranu što ističe fleksibilnost naše nacionalne diplomatije i širih saveza. I to potvrđuje grčko-francuski odbrambeni sklad, te daje novu snagu evropskoj strateškoj autonomiji“, kazao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

Poređenje sa Turskom

Turska ima osam puta više stanovnika i ima najveću vojsku u NATO-u poslije Sjedinjenih Američkih Država.

Grčka se sa njom ne može takmičiti u veličini. Za razliku od Turske, koja gradi vlastitu odbrambenu industriju koristeći relativno jednostavnu tehnologiju, Grčka nastoji napraviti tehnološki skok kroz strateški odnos sa Francuskom.

„Mnogi turski analitičari ne smatraju Grčku rivalom Turske. Oni prije vide Francusku kao takmaca na istoku Mediterana. Tako se francuska odluka da pojača grčku odbranu sa Rafalom vidi kao francuska odluka vršenja pritiska na Tursku korištenjem tehnologije koju Turska nema… Grčka ima pristup naoružanju koje izjednačava brojčanu tursku nadmoć i ona omogućava Grčkoj da se kao jednaka obraća svome susjedu“, ističe Ioannis Grigoriadis koji predaje evropske studije na univerzitetu Bilkent u Ankari.

Grčka i Turska su bile blizu oružanog sukoba 1974., 1987. i 1996. godine. Zamalo je došlo do razmjene udaraca u avgustu 2020. kada je turska fregata umalo udarila u grčku i tom prilikom je jako oštećena.

Odnosi dvije države su u padu od 2017. godine uglavnom zbog neslaganja oko načina demarkacije teritorijalnih voda i prava na podmorske mineralne resurse. Istraživački razgovori o rješavanju ovog problema su nastavljeni prošle godine nakon petogodišnjeg prekida, ali nisu izrodili sporazumom.

Izvor: Al Jazeera