NYT: Rusija ne stoji iza Havanskog sindroma

Većina od 1.000 slučajeva Havanskog sindroma koje su pregledali američki istražitelji su objašnjivi, navode zvaničnici CIA-e.

Havanski sindrom je prvi put privukao pažnju javnosti 2016. godine (EPA)

Većina slučajeva takozvanog Havanskog sindroma može se objasniti ekološkim uzrocima, nedijagnostikovanim zdravstvenim stanjima ili stresom, a ne akcijama preduzetim od strane neke inostrane sile, objavio je New York Times, pozivajući se na zvaničnike američke Centralne obavještajne agencije (CIA).

Većina od 1.000 slučajeva Havanskog sindroma koje su pregledali američki istražitelji su objašnjivi i pokazuju da je malo vjerovatno da je misterioznu bolest izazvala Rusija ili neki drugi strani protivnik, naveli su zvaničnici CIA za taj list opisujući privremene nalaze istraživanja, prenosi Tanjug.

Misteriozna bolest

Saopćeno je i da CIA nastavlja istragu o više od dvadeset neobjašnjivih slučajeva, odnosno o navodnoj misterioznoj bolesti koja je pogodila američke diplomate, zvaničnike i članove njihovih porodica u inozemstvu – Beču, Parizu, Ženevi i Havani.

Pored tih slučajeva, još jedan značajan broj ostaje neobjašnjen, citirao je New York Times analizu jednog zvaničnika CIA-e.

Ovaj sindrom je prvi put privukao pažnju javnosti 2016. godine, nakon što se više desetina diplomata u američkoj ambasadi u Havani požalilo na migrene, mučninu, loše pamćenje i vrtoglavicu.

Izvor: Agencije