Blinken: Rusiji ponuđen jasan izbor

Američki državni sekretar Antony Blinken kaže da je Rusiji ponuđen jasan izbor između dijaloga i diplomatije s jedne, i konfrontacije i posljedica koje slijede sa druge strane.

Rusiji je jasno stavljeno do znanja da će uslijediti snažan i odlučan odgovor ne samo iz SAD-a već i Evrope i šire ukoliko Moskva odluči da obnovi agresiju na Ukrajinu, kaže Blinken (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u srijedu da je Rusiji ponuđen jasan izbor između dijaloga i diplomatije s jedne, i konfrontacije i posljedica koje slijede sa druge strane.

“Imali smo niz intenzivnih diplomatskih susreta sa ruskim zvaničnicima, direktno kroz dijalog o strateškoj stabilnosti sa NATO-om, sa Vijeću NATO-Rusija pri OSCE-u i ostaje nada da će Rusija nastaviti tim diplomatskim putem, što i mi priželjkujemo”, rekao je Blinken u intervjuu koji u Kijevu dao Glasu Amerike, prenosi Tanjug.

On je istakao da je Rusiji jasno stavljeno do znanja da će uslijediti snažan i odlučan odgovor ne samo iz Sjedinjenih Američkih Država već i Evrope i šire ukoliko Moskva odluči da obnovi agresiju na Ukrajinu.

“Neću da ulazim u detalje, ali mi to radimo u veoma tijesnoj koordinaciji sa evropskim saveznicima i partnerima. Ukoliko bi Moskva izvršila agresiju na Ukrajinu posljedice bi skoro sigurno bile pod jedan ekonomske sankcije, pod dva dalja vojna pomoć Ukrajini i pod tri gotovo je izvjesno da bi NATO morao da pojača vlastitu odbranu na svom istočnom krilu”, rekao je Blinken.

Važni razgovori

On je predočio da su protekle sedmice vođeni važni razgovori i ocijenio da se sada svima ukazala prilika da se razmotri ono o čemu se razgovaralo.

“Rusi su se vratili i vjerovatno se konsultiraju sa predsjednikom Putinom. Isto smo uradili i mi, u mom slučaju konsultirao sam se sa predsjednikom Bajdenom, a Evropljani su uradili isto sa svojim liderima”, rekao je Blinken i izrazio stav da je pravo pitanje da li je Rusija ozbiljna u pogledu primjene sporazuma iz Minska.

“Ako jeste, spremni smo da to omogućimo, spremni smo da to podržimo, spremni smo da se angažiramo u tome, ali u okviru podrške procesu iz Normandije u kojem učestvuju Francuska, Njemačka, Rusija i Ukrajina”, poručio je Blinken.

“Napredak Ukrajine, koji smo odlučni da podržimo, zavisi od reformi, tako da očekujemo od predsjednika Zelenskog da nastavi te napore. Sjedinjene Američke Države podržavaju njega i Ukrajinu u tim naporima”, zaključio je.

Izvor: Agencije