Austrijski parlament glasa o obaveznom vakcinisanju protiv korona virusa

Plan je da odluka o obaveznoj vakcinaciji stupi na snagu početkom februara.

U Austriji je 71,8 posto odraslog stanovništva potpuno vakcinisano (EPA)

Austrijski parlament bi danas trebao glasati o uvođenju obaveznog vakcinisanja protiv korona virusa, čime bi postala prva država u Evropi koja je to uradila.

Nacrt koji je izradila Vlada odnosio bi se na sve građane Austrije starije od 18 godina, s izuzetkom trudnica, osoba koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu vakcinisati i osobe koje su se oporavile od infekcije korona virusom u posljednjih šest mjeseci, prenosi Anadolija.

Vladajuća koalicija kancelara Karla Nehammera, koju čine njegova konzervativna Austrijska narodna stranka i Zeleni, radila je na ostvarenju plana s dvije od tri opozicione stranke u parlamentu. Opoziciona krajnje desničarska Slobodarska stranka se tome protivi.

Plan je da odluka o obaveznoj vakcinaciji stupi na snagu početkom februara. Za početak, nadležni će organi obavijestiti svako domaćinstvo o novim pravilima.

U Austriji 71,8 stanovništva potpuno vakcinisano

Od sredine marta policija će početi provjeravati vakcinalni status građana tokom rutinskih kontrola. Od građana koji ne mogu da predoče dokaz o vakcinaciji bit će zatraženo da to urade u pisanoj formi i bit će kažnjeni u iznosu do 600 eura ukoliko to ne urade.

Ukoliko vlasti procijene da je napredak u vakcinaciji u zemlji još uvijek nedovoljan, počet će sa slanjem podsjetnika nevakcinisanim osoba. Ako to i dalje ne uspije, nevakcinisane osobe će dobiti termin za vakcinaciju. Ukoliko ga ne ispoštuju, prijeti im novčana kazna u iznosu do 3.600 eura.

Odluka o obaveznoj vakcinaciji trebala bi ostati na snazi do kraja januara 2024. Stručna komisija će svaka tri mjeseca izvještavati Vladu i parlament o napretku procesa vakcinacije.

Prema posljednjim podacima, u Austriji je 71,8 posto odraslog stanovništva potpuno vakcinisano.

Izvor: Agencije