UN: Afganistan država s najviše stradale djece u svijetu

Fond Ujedinjenih naroda za djecu navodi da je u proteklih 16 godina u nasilju u Afganistanu ubijeno ili ranjeno 28.500 djece.

Žene i djeca su najviše pogođeni sukobima u Afganistanu (EPA)

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) saopćio je da je Afganistan od 2005. godine zemlja s najvećim brojem stradale djece.

U saopćenju se navodi da je u proteklih 16 godina u nasilju u Afganistanu ubijeno ili ranjeno 28.500 djece, premnosi Anadolija.

Također se navodi da broj djece ubijene u nasilju u Afganistanu u tom periodu predstavlja 27 posto ukupnog broja evidentiranih smrtnih slučajeva djece u svijetu.

U saopćenju je naglašeno da treba učiniti sve da se djeca zaštite od nasilja u cijelom svijetu, a posebno u Afganistanu.

Duboka sigurnosna i politička kriza

U prvih šest mjeseci 2021. godine u ratu i nasilju u Afganistanu život je izgubilo najmanje 460 djece, a stotine ih je ranjeno.

Afganistan je poprište duboke političke i sigurnosne krize i sukoba već blizu četiri desetljeća, a žene i djeca su najviše pogođeni tim sukobima.

UNICEF je krajem novembra upozorio da je 14 miliona afganistanske djece u toj zemlji u opasnosti od gladovanja, a milion njih u opasnosti da umru od gladi.

Izvor: Agencije