Putin i Erdogan o ruskim zahtjevima NATO-u

Tursko Predsjedništvo saopćilo je kako su predsjednici dvije zemlje razgovarali o mjerama za unapređenje bilateralnih odnosa.

Postoje tenzije između Moskve i Ankare o ukrajinskoj krizi (EPA)

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, razgovarali su u nedjelju o zahtjevima Moskve upućenim Sjevernoatlantskom savezu o rješavanju ukrajinske krize.

Tursko Predsjedništvo saopćilo je kako su predsjednici “razgovarali o mjerama za unapređenje bilateralnih odnosa”, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Kremlj je saopćio kako su Putin i Erdogan u telefonskom razgovoru “potvrdili namjeru da ojačaju obostrano korisno partnerstvo između dvije države”.

U saopćenju Kremlja se dodaje kako su predsjednici pomenuli i međunarodna pitanja, kao što su zahtjevi Moskve prema Alijansi u cilju garantiranja sigurnosti Rusije, kao i situaciju u Libiji i Siriji.

Rusija i Turska održavaju partnerske odnose uprkos različitim i suprotstavljenim interesima u različitim oblastima, kao što su Sirija ili Libija, gdje su glavni igrači.

Tenzije zbog dronova

Međutim, postoje tenzije između Moskve i Ankare o ukrajinskoj krizi.

Putin je nedavno zamjerio Erdoganu što je ukrajinsku vojsku snabdio naoružanim bespilotnim letjelicama koje se koriste protiv proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Zapadne zemlje su već sedmicama zabrinute zbog moguće ruske intervencije u Ukrajini.

Optužile su Moskvu za gomilanje vojnika na granici s Ukrajinom, dok je Ankara nedavno ocijenila “jednostranim” zahtjeve Kremlja upućenim NATO-u, čija je i članica.

Negirajući plan o invaziji Ukrajine, Rusija je 17. decembra predstavila prijedloge sporazuma za ograničavanje američkog i uticaja NATO-a u svom susjedstvu.

Ti prijedlozi će biti razmotreni 12. januara, na sastanku Vijeća NATO-a i Rusije.

Izvor: Agencije