Njemačka isključila tri od šest posljednjih nuklearki

Vlada je odlučila ubrzati postepeno ukidanje nuklearne energije nakon havarije reaktora u Fukushimi u Japanu 2011. godine.

Reaktori Brokdorf, Grohnde i Gundremmingen C zatvorene su u petak navečer (EPA)

Njemačka je isključla tri od svojih posljednjih šest nuklearnih elektrana, fokusirajući se na obnovljive izvore energije.

Vlada je odlučila ubrzati postepeno ukidanje nuklearne energije nakon havarije reaktora u Fukushimi u Japanu 2011. godine, kada su zemljotres i cunami uništili priobalno postrojenje u najgoroj nuklearnoj katastrofi na svijetu od Černobila 1986. godine.

Reaktori Brokdorf, Grohnde i Gundremmingen C, kojima upravljaju kompanije E.ON i RWE, zatvorene su u petak kasno navečer, nakon tri i po desetljeća rada, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Posljednje tri nuklearne elektrane – Isar 2, Emsland i Neckarwestheim II – bit će isključene do kraja 2022. godine.

Fokus na energiju vjetra i sunca

Preussen Elektra, koja upravlja postrojenjima Brokdorf i Grohnde, saopćila je u subotu da su te dvije nuklearne elektrane zatvorene nešto prije ponoći u petak.

RWE je saopćio da je Gundremmingen C, također, zaustavio proizvodnju u petak navečer.

Šest nuklearnih elektrana doprinosilo je sa približno 12 posto proizvodnje električne energije u Njemačkoj 2021. godine, pokazuju preliminarne brojke.

Udio obnovljive energije iznosio je skoro 41 posto.

Njemačka ima za cilj da obnovljivi izvori energije zadovolje 80 procenata potražnje za električnom energijom do 2030. godine inteziviranjem infrastrukture za energiju vjetra i sunca.

Izvor: Agencije