EU će neke projekte označiti kao ‘zelene’ investicije

Ograničavanjem ‘zelene’ oznake samo na projekte koji su zaista klimatski prihvatljivi, sistem ima za cilj učiniti te investicije privlačnijim za privatni kapital.

Kako bi se smatrale 'zelenim', nove nuklearne elektrane moraju dobiti građevinske dozvole prije 2045. godine (EPA - Ilustracija)

Evropska unija je napravila planove da neke projekte u vezi prirodnog plina i nuklearne energije označi kao “zelene“ investicije, nakon jednogodišnje borbe između vlada oko toga koja su ulaganja zaista klimatski prihvatljiva.

Očekuje se da će Evropska komisija u januaru predložiti pravila na osnovu kojih će biti odlučeno da li će plinski i nuklearni projekti biti uključeni u “klasifikciju održivih finansija“ EU-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ograničavanjem “zelene“ oznake samo na projekte koji su zaista klimatski prihvatljivi, sistem ima za cilj učiniti te investicije privlačnijim za privatni kapital.

Poreska klasifikacija

Brisel je, također, preduzeo korake kako bi primijenio poresku klasifikaciju na neka sredstva EU-a, što znači da bi se na osnovu pravila moglo odlučivati koji projekti su podobni za određene javne finansije.

Kako bi se smatrale zelenim, nove nuklearne elektrane moraju dobiti građevinske dozvole prije 2045. godine.

Ulaganja u elektrane na prirodni plin bi se, također, smatrala zelenim ukoliko bi one proizvodile emisiju ispod 270 grama ugljen-dioksida, ekvivalenta po kilovat-satu, zamijene elektrane na fosilna goriva koje više zagađuju i dobiju građevinsku dozvolu do 31. decembra 2030. godine.

Izvor: Agencije