UN zbog COVID-a na daljinu priprema pomoć za Tongu

Vjerujemo da ćemo moći slati letove sa zalihama. Nismo sigurni da možemo slati letove s osobljem, a razlog tome je što Tonga ima vrlo strogu politiku bez COVID-a, kažu iz UN-a.

Tonga je jedna od rijetkih zemalja koja je slobodna od korona virusa (Reuters)

Ujedinjene nacije na daljinu će pripremati pomoć za Tongu, pacifičku otočnu državu koju je nakon erupcije vulkana pogodio cunami, kako bi izbjegli širenje epidemije korona virusa, rekao je dužnosnik UN-a.

Vlada navodi da su na jednom od manjih vanjskih otoka Tonge uništene sve kuće, a za sada je potvrđeno da su tri osobe poginule nakon erupcije vulkana i cunamija koji se dogodio u subotu.

Informacije o razmjerima razaranja do sada su uglavnom dolazile od izviđačkih aviona, zato što je komunikacija otežana jer su oštećeni podmorski telekomunikacijski kablovi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Koordinator UN-ovog ureda na Fidžiju Jonathan Veitch rekao je na konferenciji za medije da će većinu operacija provoditi na daljinu, a možda neće slati ni osoblje na otok.

“Vjerujemo da ćemo moći slati letove sa zalihama. Nismo sigurni da možemo slati letove s osobljem, a razlog tome je što Tonga ima vrlo strogu politiku bez COVID-a”, kazao je Veitch.

Zemlja slobodna od korona virusa

Tonga je jedna od rijetkih zemalja koja je slobodna od korona virusa te bi epidemija ondje bila katastrofalna, dodao je Veitch. Ta mala otočna država vakcinisala je 90 posto odraslih i starijih od 12 godina.

“Bili su vrlo oprezni oko otvaranja svojih granica poput mnogih pacifičkih otoka, a to je zbog historije izbijanja bolesti na Pacifiku koja je uništila ovdašnje zajednice”, naglasio je Veitch.

UN trenutno na terenu ima 23 osobe, a s njima su i druge međunarodne nevladine organizacije koje daju podršku u pružanju pomoći, istakao je Veitch.

Kazao je da će Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) započeti razgovore s vladom Tonge “na oprezan način, kako ne bi učinili ništa da ugroze sigurnost njihovih protokola i populacije”.

Zabrinutost zbog vulkanskog pepela

Vlada Tonge počela je s evakuacijom nasukanih stanovnika, a navode da je vodoopskrba “ozbiljno pogođena” vulkanskim pepelom i predstavlja veliku zabrinutost.

Vlada navodi da joj je prioritet i čišćenje aerodroma Fua'amotu koji nije oštećen, ali vulkanski se pepeo mora ukloniti ručno.

Brodovi koji prevoze zalihe i opremu za pomoć, uključujući vodu, krenuli su iz luka u Australiji i Novom Zelandu, no trebat će im još najmanje pet dana da stignu do obala Tonge.

Australija i Novi Zeland obećali su Tongi hitnu finansijsku pomoć, a Američka agencija za međunarodni razvoj odobrila je 100.000 dolara hitne pomoći za podršku pogođenima.

Izvor: Agencije