Ukrajina: Bivši predsjednik Porošenko ostaje na slobodi

Opozidioni lider, optužen za veleizdaju, neće ići u pritvor, niti će položiti kauciju, ali ne smije napustiti zemlju.

Više stotina pristaša proslavilo je sudsku odluku ispred zgrade suda (EPA)

Ukrajinski sud odlučio je u srijedu ostaviti na slobodi bivšeg predsjednika i opozicionog čelnika Petra Porošenka, optuženog za veleizdaju, uz zabranu napuštanja zemlje.

Odluku je pročitao sudija Oleksij Sokolov.

Reagirajući na odluku, Porošenko i članovi njegove obitelji zapjevali su državnu himnu u sudnici, izvijestili su novinari AFP-a s mjesta događaja, prenosi Hina.

Tužilaštvo je tražilo njegovo pritvaranje ili kauciju od 30 miliona eura ako ne želi u zatvor.

Sudija je ipak naredio glavnom protivniku predsjednika Volodimira Zelenskog da preda pasoš, bez kojeg ne može izaći iz Ukrajine.

“Dragi prijatelji, čestitam vam”, rekao je novinarima bivši predsjednik i milijarder, u društvu supruge i nekih zastupnika svoje stranke.

“Došli smo ovamo kako bismo pokazali da se ne bojimo, da je istina na našoj strani”, dodao je Porošenko, optuživši Zelenskog da je naredio njegov progon kako bi se riješio političkog takmaca.

Više stotina pristaša proslavilo je sudsku odluku ispred zgrade suda.

Porošenko, ukrajinski opozicionoi lider i 56-godišnji milijarder vratio se u ponedjeljak u Ukrajinu nakon jednomjesečnog boravka u inostranstvu, iako mu je prijetilo hapšenje.

Može dobiti 15 godina zatvora

Istražitelji sumnjiče Porošenka da je sarađivao s proruskim tajkunom Viktorom Medvedčukom, bliskim predsjedniku Vladimiru Putinu, kako bi kompanijama na istoku Ukrajine, pod kontrolom proruskih separatista koji ratuju s Kijevom, pogodovao u nabavci uglja 2014. i 2015.

Državno tužilaštvo navodi da je bivši predsjednik tako iskoristio državni novac za finansiranje separatista, što je čin “veleizdaje”, za koji može dobiti 15 godina zatvora.

Porošenko, koji je tokom svog mandata bio u veoma lošim odnosima s Rusijom, vodio je zemlju u vrijeme kada je sukob bio na vrhuncu.

Danas je zastupnik u parlamentu i njegovo se ime spominje u više desetaka sudskih predmeta.

Za svog mandata približio je zemlju Zapadu, ali nije iskorijenio korupciju i siromaštvo.

Zelenski, bivši glumac, nadmoćno ga je pobijedio na predsjedničkim izborima 2019., ali nema uspjeha u borbi s tim pošastima.

 

Izvor: Agencije