Rusija poručila Zapadu: Počelo je odbrojavanje

Ruski predstavnik smatra kako se, dobrom voljom i kompromisom, mogu naći obostrano prihvatljiva rješenja.

Gavrilov je istakao kako su potezi NATO-a doveli do fragmentacije panevropskog prostora i nanijeli veliku štetu autoritetu OSCE-a (EPA - Ilustracija)

Zapad se suočava sa trenutkom istine do koga vodi započeto odbrojavanje ka usvajanju ruskih prijedloga o sigurnosnim garancijama datih Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-u kazao je Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na Bečkim pregovorima o vojnoj sigurnosti i kontroli oružja, prenosi TASS u srijedu.

Gavrilov je govorio na skupu OSCE-ovog Foruma za sigurnosnu saradnju, prvog u 2022. godini.

„Sada dolazimo do trenutka istine kada će Zapad ili prihvatiti naše prijedloge ili će se pronaći drugi načini za očuvanje ruske sigurnosti. Uvjeren sam kako je, sa dobrom voljom i spremnosti na kompromis, moguće naći način za obostrano prihvatljiva rješenja. Protiče nam vrijeme, započinje odbrojavanje“, istakao je on.

“Fragmentacija panevropskog prostora”

Ruski diplomata vjeruje kako je riječ o minimiziranju potrošnje na vojsku i rješavanju sigurnosnih pitanja koja se ne tiču samo Rusije, već svih nacija Euroazije i euroatlantskog područja.

Gavrilov je istakao kako su potezi NATO-a doveli do fragmentacije panevropskog prostora i nanijeli veliku štetu autoritetu OSCE-a koji je postao talac uskogrudnog planiranja „kolektivnog Zapada“.

Zbog ovih uvjeta, ruska delegacija će ubuduće dolaziti na skupove Foruma za sigurnosnu saradnju OSCE-a samo kada je riječ o problemima koji se tiču samo interesa ove države, istakao je šef ruske delegacije, prenosi TASS.

Izvor: Agencije