Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit

Riječ je o historijskom međunarodnom dogovoru koji je u oktobru prošle godine dogovorilo 137 zemalja svijeta.

Minimalna efektivna stopa poreza na dobit na globalnom nivou pridonijela bi likvidiranju poreznih oaza (EPA)

Mađarska i Poljska zatražile su da se zakon o uvođenju minimalne efektivne stope poreza na dobit od 15 posto donese istodobno s zakonom koji bi propisao da digitalne kompanije plaćaju poreze u zemljama u kojima ostvaruju dobit, a ne tamo gdje im je sjedište.

Budimpešta i Varšava usprotivile su se u utorak na sastanku ministara finansija država članica EU-a da se prijedlog o minimalnoj stopi poreza na dobiti donese brzo kako bi se mogao početi primjenjivati od početka sljedeće godine, piše Hina.

Riječ je o historijskom međunarodnom dogovoru pod okriljem OECD-a koji je u oktobru prošle godine dogovorilo 137 zemalja svijeta.

Prijedlog kojeg Mađarska i Poljska sada osporavaju sadržava zajednički set pravila za izračun globalno dogovorene stope od 15 posto kako bi se ta stopa dosljedno primjenjivala u cijeloj Uniji. Prema prijedlogu uvodi se minimalna efektivna porezna stopa od 15 za sva preduzeća čiji godišnji prihod iznosi najmanje 750 miliona eura.

Francusko predsjedništvo je predložilo da se ta direktiva usvoji do sredine godine i da se počne primjenjivati od početka sljedeće godine, čime bi Evropska unija bila prva u svijetu koja primjenjuje globalni dogovor o minimalnoj stopi poreza na dobit.

Ali za to je potreban konsenzus svih država članica, a Mađarska i Poljska, koje su potpisale globalni dogovor, u utorak su se usprotivile.

Le Maire: Neshvatljivi potezi Mađarske i Poljske

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire, koji je predsjedao sastankom ministara finansija, ocijenio je potez Mađarske i Poljske neshvatljivim.

“Ne možete prihvatiti dogovor OECD-a, a kada se taj isti dogovor pretoči u direktivu s potpuno istim odredbama, onda kažete da dogovor više ne vrijedi”, rekao je Le Maire.

Unatoč tome, Le Maire je najavio da će o tome razgovarati kako bi se došlo do konsenzusa do kraja francuskog predsjedavanja Vijećem EU-a.

Minimalna efektivna stopa poreza na dobit na globalnom nivou zaustavila bi utrku prema sve nižem operezivanju dobiti i bitno pridonijela likvidiranju poreznih oaza u kojima su velike multinacionalne kompanije osnivale svoje sjedište kako bi izbjegle pravedno plaćanje poreza.

Izvor: Agencije