Evropska agencija: Nema podataka o potrebi i značaju četvrte doze

Primanje više booster doza u kratkom vremenskom razmaku ne bi bilo održivo na duže vrijeme, tvrde iz EMA-e.

EMA upozorava da može doći do opšteg zamora društva u pogledu vakcinacije (EPA)

Evropska agencija za lijekove (EMA) navodi da i dalje nema podataka o ”potrebi i značaju” primanja četvrte doze postojećih vakcina protiv COVID-19 kod opšte populacije.

Evropski regulator za lijekove ostavlja prostor za promjenu preporuke kada je riječ o četvrtoj dozi, ali i poziva faramaceutske kompanije da rade na ažuriranju sistema postojećih vakcina protiv COVID-19.

”Prozvođači vakcina se ohrabruju ne samo da rade na ažuriranju efikasnosti vakcine na omikron soj, već i da razmotre razvoj biovalentnih ili multivalentnih vakcina koji bi bile efikasne protiv više sojeva korona virusa i efikasnije od postojećih monovalentnih vakcina”, kaže doktor Marco Cavaleri ispred EMA-e, prenio je Tanjug.

EMA navodi da je epidemiološka situacija širom Evrope ”zabrinjavajuća”, posebno u pogledu sve većeg broja zaraženih koji izaziva dominantan i izuzetno prenosiv omikron soj korona virusa.

”Iako omikron pokazuje mogućnost da zaobiđe imunoloski sistem dobijen vakcinacijom, trenutne vakcine nastavljaju davati značajnu zaštitu od hospitalizacije i teških oblika bolesti posebno nakon dobijanja booster doze”, navodi Cavaleri.

‘Smanjenje nivoa antitijela’

On dodaje da je do sada booster dozu primilo svega 40 procenata odraslih u EU, a da oko 20 procenata Evropljana nema ni kompletnu primarnu vakcinaciju.

Iako iz EMA-e pozivaju sve koji mogu da prime booster da to učine što prije, naglašava se i da primanje više booster doza u kratkom vremenskom razmaku ne bi bilo održivo na duže vrijeme.

Ocjenjuje se da bi ponovne kampanje vakcinacije bile izazovne za organizovanje svakih nekoliko mjeseci, a da bi došlo i do opšteg zamora društva u pogledu vakcinacije.

”Isto tako, u slučaju više booster doza datih u kratkom vremenskom razmaku može doći do smanjenja nivoa antitijela koji se dobija vakcinacijom zbog neophodnog vremenskog perioda da se antitijela izgrade”, kažu u EMA-i.

Izvor: Agencije