Bivši predsjednik Kazahstana Nazarbajev obratio se naciji prvi put od početka protesta

Nursultan Nazarbajev, koji je tri decenije vodio Kazahstan, kaže da nije napuštao glavni grad i hvali reformske korake aktuelnog predsjednika.

Nazarbajev kaže da nije bilo nesuglasica, ni sukoba među elitom u toj zemlji (Anadolija)

Bivši predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev izjavio je sinoć da su nedavni smrtonosni protesti organizovani kako bi se uništili temeljni principi, kao i integritet te zemlje, javlja Anadolija.

U video poruci koju je podijelio njegov portparol Aidos Ukibaj, Nazarbajev se prvi put obratio naciji od izbijanja protesta u kojima je od 2. januara poginulo najmanje 225 ljudi.

Bivši predsjednik Nazarbajev je rekao da su događaji koji su se odigrali pokazali da se mora zaštititi međuzavisnost naroda, dodajući da bi bilo važno otkriti ko stoji iza napada i ubistava.

Nazarbajev je podsjetio da je svoje predsjedničke ovlasti 2019. godine predao aktuelnom predsjedniku Kazahstana Kasim-Jomartu Tokajevu i da od tada živi u glavnom gradu, ne napuštajući ga.

Ukinuto vanredno stanje

Takođe je istakao da nije bilo nesuglasica, ni sukoba među elitom u toj zemlji.

Ističući da je tri decenije služio Kazahstanu i da je proveo progresivne reforme uspostavljajući nezavisnu državu, Nazarbajev je kazao da je i njegov nasljednik Tokajev također pokrenuo korake ka novim reformama koje imaju za cilj poboljšanje javnog blagostanja i da to treba podržati.

U Kazahstanu su 2. januara izbili protesti zbog povećanja cijena goriva u gradu Žanaozen u regiji Mangistau, koji su se brzo proširili cijelom zemljom i pretvorili u sukobe s policijom, a najviše nasilja bilo je u bivšoj prijestolnici i najvećem gradu Kazahstana Almatiju.

Tokajev je proglasio vanredno stanje u državi i pozvao mirovne snage Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti. Situacija u Kazahstanu je konsolidirana, mirovne snage su napustile tu zemlju, a vanredno stanje je ukinuto.

Izvor: Agencije