Vlasti Kazahstana ukinule vanredno stanje

Život u Kazahstanu je normaliziran, a tužilaštvo je saopćilo da je u januarskim neredima život izgubilo najmanje 225 osoba.

Procjenjuje se da je u neredima nanesena ekonomska šteta u iznosu većem od 217 miliona dolara (EPA)

Vlasti Kazahstana danas su u potpunosti ukinule vanredno stanje uvedeno 5. januara zbog nereda koji su izbili tokom masovnih protesta zbog povećanja cijela plina.

Vanredno stanje ukinuto je večeras u regijama Nur Sultana, Almatyja, Atiraua, Jambila, Kizilorda i Mangistaua, čime je situacija normalizirana na cijeloj teritoriji te zemlje, javila je Anadolija.

Tako su ukinute mjere policijskog sata i zabrane ulazaka u neke gradove, a iz vlade su poručili da je poredak obnovljen i mir uspostavljen jedinstvom naroda i požrtvovnosti kazahstanskih snaga sigurnosti.

Zbog nereda je angažirana i mirovna misija Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti, a i te snage su se povukle iz Kazahstana.

Čišćenje Almatyja

Život u Kazahstanu je normaliziran, a otvorene su i banke i devizni biroi. U potpunosti su otklonjena ograničenja u pristupu internetu, a s radom su počeli i restorani, kafeterije, trgovački i zabavni centri.

Nadležne gradske službe i dalje čiste ulice Almatyja koji je najteže pogođen neredima tokom protesta.

U toku su i radovi na obnovi zgrade pokrajinske vlade u Almatyju koja je zapaljena tokom protesta.

Procjenjuje se da je u neredima, koje kazahstanske vlasti nazivaju terorističkim napadima, nanesena ekonomska šteta Kazahstanu u iznosu većem od 217 miliona dolara.

Tužilaštvo Kazahstana saopćilo je da je u januarskim neredima u toj zemlji život izgubilo najmanje 225 osoba.

Izvor: Agencije