V. Britanija u Ukrajinu šalje protivtenkovsko oružje, Kanada specijalne jedinice

Do posljednjih događaja dolazi nakon što je Rusija negirala tvrdnje SAD-a da traže izgovor za invaziju na Ukrajinu.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je da je Velika Britanija "donijela odluku o snabdijevanju Ukrajine lakim protivoklopnim odbrambenim sistemima". (Reuters)

Velika Britanija je počela opskrbljivati Ukrajinu protutenkovskim oružjem, a Kanada je navodno rasporedila mali kontingent specijalnih snaga u Kijev zbog zabrinutosti od moguće invaziju Rusije, piše Al Jazeera English.

Do ovih događaja je došlo nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ljutito odbacio tvrdnje Sjedinjenih Američkih Država prošle sedmice da Moskva priprema izgovor za invaziju na Ukrajinu ako diplomatskim putem ne uspije ispuniti ciljeve.

Rusija – koja je rasporedila 100.000 vojnika u blizini svoje granice s Ukrajinom – poriče planove za napad na Ukrajinu, ali također je rekla da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju osim ako Zapad ne pristane na listu zahtjeva, uključujući uvođenje Ukrajini zabrane pristupanja NATO-u.

Rusija na širenje NATO-a na istok gleda kao na egzistencijalnu prijetnju.

Velika Britanija počela sa isporukom oružja

Washington je zajedno sa saveznicima čvrsto odbacio zahtjeve Moskve, a pregovori Rusije i SAD-a u Ženevi i povezani sastanak NATO-a i Rusije u Briselu završeni su prošle sedmice bez pomaka.

Ukrajina je od tada tražila od zapadnih zemalja oružje kako bi se zaštila.

Govoreći u britanskom parlamentu u ponedjeljak, ministar odbrane Ben Wallace rekao je da je Velika Britanija “donijela odluku o snabdijevanju Ukrajine lakim protivoklopnim odbrambenim sistemima”.

Prvo oružje isporučeno je u ponedjeljak, a mali broj britanskog osoblja će u kratkom vremenskom periodu pružiti obuku, rekao je, ne precizirajući broj i vrstu oružja koje se šalje.

Dodao je: “Ona nisu strateško oružje i ne predstavljaju prijetnju Rusiji. Koriste se u samoodbrani.”

“One su kratkog dometa…. ali ipak bi natjerale ljude da zastanu i razmisle šta rade, a ako bi tenkovi krenuli u Ukrajinu, izvršili invaziju na nju, onda bi bili dio odbrambenog mehanizma.”

U drugom članku objavljenom u ponedjeljak, Wallace se također osvrnuo na ruske tvrdnje o prijetnjama od NATO-a, rekavši da je zapadna sigurnosna alijansa “u svojoj srži, defanzivna”.

“Bivše sovjetske države nisu proširene ‘u’ NATO-a, već su im se pridružile na vlastiti zahtjev”, napisao je. “Kremlj pokušava da predstavi NATO kao zapadnu zavjeru za zadiranje na njegovu teritoriju, ali u stvarnosti, rast članstva u Alijanse prirodni je odgovor tih država na vlastite zlonamjerne aktivnosti i prijetnje.”

Ruske trupe u Bjelorusiji

U Kijevu, ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov pozdravio je podršku Velike Britanije, rekavši u objavi na Twitteru da njegova zemlja “veoma cijeni odluku Britanije da obezbijedi novi sigurnosni paket sa lakim, protivoklopnim, odbrambenim sistemima oružja!”

Ukrajinski zvaničnici upozorili su da bi Rusija mogla pokrenuti napad na njihovu zemlju iz različitih pravaca, uključujući i teritoriju njihovog saveznika Bjelorusije. Ruske i bjeloruske trupe planiraju sljedećeg mjeseca održati velike vojne vježbe, uključujući jedne i u blizini bjeloruske granice s Ukrajinom.

Sekretar Vijeća sigurnosti Bjelorusije Aleksandar Volfovič izjavio je u ponedjeljak da su ruske trupe počele da pristižu u zemlju na vježbu, prenosi agencija BELTA.

Osim što je poricala da ima planove za napad na svog susjeda, Rusija je također optužila ukrajinsko rukovodstvo da smišlja planove za korištenje sile kako bi povratila kontrolu nad teritorijama koje podržavaju pobunjenici u istočnoj Ukrajini. Ukrajinske vlasti su odbacile tu tvrdnju.

Kanadski specijalci u Ukrajini

S druge strane, u Kanadi je “Global News” izvijestio da je Ottawa poslala operatere specijalnih snaga u Ukrajinu.

Pozivajući se na neodređene izvore, ova televizijska kuća kaže da će specijalne jedinice identificirati načine za pomoć ukrajinskoj vladi i pomoći u razvoju planova evakuacije kanadskog diplomatskog osoblja u slučaju invazije.

Glasnogovornik komande Kanadskih snaga za specijalne operacije rekao je da ne može potvrditi izvještaj, ali da jesu periodično podržavali ukrajinske snage sigurnosti – u pružanju obuke i “ekspertizi instruktora i rukovodstva” od 2020.

Izvještaj je uslijedio nakon što se kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly sastala u ponedjeljak u Kijevu s ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom tokom posjete čiji je cilj bio razgovor o naporima da se odvrate “agresivne akcije” Rusije.

Rusija je preuzela kontrolu nad Krimom 2014.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada