Talibani: Afganistanske djevojčice se vraćaju u školu krajem marta

Ministarstvo obrazovanja otvorit će učionice za djevojčice i žene za Afganistansku novu godinu, 21. marta, rekao je Zabihullah Mujahid.

Djevojčicama u većem dijelu Afganistana nije dopušten povratak u školu nakon 7. razreda (AP)

Škole za djevojčice širom Afganistana bit će ponovo otvorene do kraja marta, izjavio je visoki talibanski lider za Associated Press, prvi put nudeći jasniji rok za povratak djevojčica obrazovanju otkako je ta grupa u augustu preuzela vlast u zemlji.

Zabihullah Mujahid, glasnogovornik afganistanske vlade i zamjenik ministra kulture i informisanja, rekao je da će ministarstvo obrazovanja otvoriti učionice za djevojčice i žene za Afganistansku novu godinu, 21. marta.

Iako talibani nisu zvanično zabranili obrazovanje djevojčica, njihovi borci su u nekim dijelovima zemlje zatvarali srednje škole za njih i ženama zabranili dolazak na fakultete.

‘Nismo protiv obrazovanja’

Djevojčicama u većem dijelu Afganistana nije dopušten povratak u školu nakon 7. razreda otkako su talibani preuzeli vlast, a poništavanje toga je već mjesecima jedan od glavnih zahtjeva aktivista za ženska prava i međunarodne zajednice.

Obrazovanje za djevojčice i žene je „pitanje kapaciteta“, rekao je Mujahid. „Pokušavamo riješiti te probleme do sljedeće godine“, da bi se škole i fakulteti mogli otvoriti.

„Nismo protiv obrazovanja“, dodao je.

„U velikom broju provincija viši razredi (u školama za djevojke“ su otvoreni, ali u nekim mjestima nisu. Među razlozima je i ekonomska kriza“, kaže.

Izvor: Al Jazeera i agencije