Sudan: Sedam ubijenih u gušenju protesta

Najavljeni dvodnevni štrajkovi i građanska neposlušnost nakon što su sigurnosne snage upotrijebile pucnjavu i suzavac kako bi rastjerale demonstracije protiv puča.

To je jedan od najkrvavijih dana otkako su prodemokratske grupe počele kampanju antivojnih protesta nakon državnog udara 25. oktobra (EPA)

Organizatori protesta u glavnom gradu Sudana Kartumu najavili su dvodnevne štrajkove i građansku neposlušnost nakon što su sigurnosne snage u ponedjeljak upotrijebile pucnjavu i suzavac kako bi rastjerale demonstracije protiv puča, a ljekari su rekli kako je ubijeno sedam ljudi, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

To je jedan od najkrvavijih dana otkako su prodemokratske grupe počele kampanju antivojnih protesta nakon državnog udara 25. oktobra te prijeti produbljivanjem jaza između vojne vlasti i velikog protestnog pokreta.

Sigurnosne snage ispalile su salve suzavca dok su sprječavale hiljade demonstranata da napreduju prema predsjedničkoj palači u Kartumu, rekao je Reutersov svjedok.

Deseci ubijenih od puča

Također su koristile bojevu municiju i šok granate, objavio je Centralni odbor sudanskih ljekara, grupa ljekara pridruženih protestnom pokretu koja je objavila podatak o sedam smrtnih slučajeva.

Velike mase redovno izlaze na ulice zahtijevajući civilnu vlast otkako je državnim udarom okončan vojno-civilni sporazum o podjeli vlasti koji je dogovoren nakon što je Omar al-Bašir svrgnut tokom ustanka 2019. godine.

Vojni čelnici u novembru su na dužnost vratili premijera Abdallu Hamdoka u pokušaju zaštite ekonomskih reformi, no on je ranije ovog mjeseca podnio ostavku.

Ljekari kažu kako su sigurnosne snage ubile najmanje 70 ljudi od puča.

Izvor: Agencije