Sjeverna Koreja u ponedjeljak je testirala vođene taktičke rakete

Neobično brzi slijed lansiranja izazvao je osudu SAD-a i poticanje na nove sankcije, dok Pjongjang upozorava na jače akcije, podižući strah od povratka u razdoblje prijetnji “vatre i bijesa” iz 2017.  

Ovo je bio četvrti test S. Koreje u 2022. godine (KCNA/Reuters)

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je ispalila vođene taktičke projektile, objavila je u utorak državna agencija KCNA, što je posljednji u nizu nedavnih testova koji su istaknuli njene razvojne raketne programe usred zaustavljenih pregovora o denuklearizaciji.

Ovo je bio četvrti test S. Koreje u 2022, s dva prethodna lansiranja koja su uključivala “hipersonične rakete” sposobne za veliku brzinu i manevrisanje nakon polijetanja i još jedan test u petak kada je iz vagona ispalila par balističkih raketa kratkog dometa, piše Reuters, prenosi Hina.

Južnokorejska vojska saopštila je kako je Sjeverna Koreja lansirala dvije balističke rakete kratkog dometa iz aerodroma u svom glavnom gradu Pjongjangu, koje su letjele oko 380 kilometara, a do najviše visine od 42 kilometra.

Akademija odbrambenih nauka provela je testiranje navođenih taktičkih projektila sa zapada zemlje, a one su “precizno pogodile otočnu metu” uz istočnu obalu, objavila je službena novinska agencija KCNA, bez pojašnjenja.

“Probna paljba imala je za cilj selektivnu procjenu vođenih taktičkih projektila koji se proizvode i razmještaju te provjeru tačnosti sistema oružja”, izvijestila je KCNA.

SAD prijeti dodatnim sankcijama, S. Koreja jačim akcijama

Time je “potvrđena tačnost, sigurnost i učinkovitost rada sistema oružja u proizvodnji”, istaknuto je.

Neobično brzi slijed lansiranja izazvao je osudu SAD-a i poticanje na nove sankcije, dok Pjongjang upozorava na jače akcije, podižući strah od povratka u razdoblje prijetnji “vatre i bijesa” iz 2017.

Obe strane bile su angažovane u naletu diplomatije 2018., ali su se pregovori o denuklearizaciji ponovno zaustavili nakon neuspjelog samita 2019. godine.

Sjeverna Koreja je 2017. godine koristila aerodrom Sunan za probno ispaljivanje balističke rakete srednjeg dometa Hwasong-12 uz prisustvo vođe Kim Jong-una.

Kim nije prisustvovao na posljednjem testu.

Izvor: Agencije