Rusija ne isključuje razmještanje raketa na Kubi i u Venecueli

Zamjenik ruskog ministra Sergej Rjabkov rekao je da ne može niti potvrditi niti isključiti tu mogućnost.

Rakete, Rusija
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva preduzeti vojno-tehničke mjere ako zapadne sile ne usvoje njene zahtjeve (EPA)

Rusija je ponovo odbila isključiti mogućnost razmještanja Vojske na Kubi i u Venecueli, dok rastu tenzije između Zapada i Moskve, navodeći da „razmatra opcije“ kako bi pojačala sigurnost Rusije.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov prošle sedmice je rekao da ne može „niti potvrditi ili isključiti“ mogućnost da Rusija u Latinsku Ameriku pošalje projektile ili druge stvari.

Rjabkova izjava dolazi u periodu kada diplomatski razgovori Rusije, SAD-a, NATO-a i ostalih zapadnih snaga o Ukrajini, ne dovode do rezultata.

Zamoljen da komentira izjavu Rjabkova, koju je SAD odbacio kao “prazne prijetnje”, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak je rekao da Rusija “sagledava različite scenarije”.

„Oko Latinske Amerike, ne zaboravimo da govorimo o suvereni državama. U kontekstu trenutne situacije, Rusija sagledava opcije koje bi pojačale njenu sigurnost“, rekao je Peskov novinarima.

Rjabkov je ranije rekao da neće „niti potvrditi niti isključiti“ mogućnost da Rusija pošalje vojnu opremu u Latinsku Ameriku ako SAD i njeni saveznici ne zaustave vojne operacije u blizini njenih granica.

„To će zavisiti od akcija Amerikanaca“, rekao je Rjabkov u intervjuu za rusku televiziju RTVI, pozivajući se na upozorenje ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Moskva preduzeti neprecizirane „vojno-tehničke mjere“, ako zapadne sile ne usvoje njene zahtjeve.

‘Prazne prijetnje’

Odgovarajući na to, savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan rekao nazvao je te riječi „praznim prijetnjama“.

Dodao je da „ćemo se, ako Rusija želi ići tim putem, suočiti s tim odlučno“.

Odmah nakon svoje prve pobjede na izborima 2000, Putin je zatvorio sovjetski vojni objekat na Kubi, u nastojanju da popravi veze sa SAD-om.

No, Moskva je posljednjih godina intenzivirale kontakte sa Kubom, a u decembru 2018., he nakratko izmjestila svoje bombardere Tu-160, koje mogu nositi nuklearno oružje, u Venecuelu, u znak podrške venecuelanskom predsjedniku Nicolasu Maduru.

Izvor: Al Jazeera i agencije