Rekordan broj politički motiviranih krivičnih djela u Njemačkoj

Usijana društvena klima tokom pandemije korona virusa igra presudnu ulogu u porastu broja kaznenih djela, saopćila je vlada Njemačke.

Najveći dio krivičnih djela, njih 19.000, može se pripisati ekstremno desnom političkom spektru (EPA)

Protekle godine je u Njemačkoj počinjen rekordan broj politički motiviranih krivičenih djela, saopćila je njemačka vlada.

“Broj krivičnih dijela s političkom pozadinom 2021. je, u poređenju sa 2020. godinom, porastao za šest posto, na 47.303 djela, što je rekordan broj u posljednjih 20 godina od kako se vodi ova vrsta statistike”, saopćila je vlada, na upit zastupničkog kluba Alternative za Njemačku (AfD) u Bundestagu, prenosi Hina.

Porast broja politički motiviranih krivičnih djela ne može se pribrojiti ni lijevom ni desnom političkom spektru, nego se radi o krivičnim djelima povezanim s brojnim protestima protiv pandemijskih mjera savezne vlade.

“Usijana društvena klima tokom pandemije igra presudnu ulogu u porastu broja krivičenih djela”, saopćila je vlada.

‘Delegitimiranje države’

Još uvijek se najveći dio krivičnih djela, njih oko 19.000, može pripisati ekstremno desnom političkom spektru.

Za oko 9.000 krivičenih djela odgovorne su osobe za koje se smatra da pripadaju ekstremno lijevom političkom spektru, a oko 9.000 zabilježenih djela, kako su saopćile sigurnosne službe, nije moguće jasno ideološki svrstati.

Pritom se u najvećem broju slučajeva radi o krivičnim djelima uvrede, prijetnje ili širenja propagande.

Broj nasilnih krivičnih djela u isto vrijeme pao je za šest posto.

Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka je prošle godine općenito zabilježio porast broja ideološki krivičnih djela koja se ne svrstavaju niti u jednu do sada poznatu kategoriju ljevice, desnice ili “islamizma”, nego se radi o “delegitimiranju države”.

U to se ubrajaju brojne grupe, među kojima prednjači pokret “Građana Reicha”, koji negiraju egzistenciju Savezne Republike Njemačke prema poslijeratnom Ustavu.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada