Novo ubistvo novinara u Meksiku

Margarito Martinez (49) više od decenije radio je u Tijuani za nekoliko nacionalnih i međunarodnih novinskih kuća koje pokrivaju kriminal i nasilje bandi.

Kolega novinar iz Baja Californije rekao je kako je Martinez bio uključen u državni program koji je usmjeren na zaštitu života novinara (EPA)

Meksički fotoreporter umro je nakon što je upucan u glavu ispred svog doma u sjevernom pograničnom gradu Tijuani, objavili su zvaničnici u ponedjeljak, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Margarito Martinez (49) više od decenije radio je u Tijuani za nekoliko nacionalnih i međunarodnih novinskih kuća koje pokrivaju kriminal i nasilje bandi koje je ostavilo ožiljke na gradu koji se nalazi na američko-meksičkoj granici nasuprot San Diegu.

Ured glavnog državnog tužitelja u matičnoj državi Tijuane, Baja California, rekao je kako su zvaničnici koji su odgovorili na poziv hitne pomoći oko podneva pronašli Martinezovo tijelo ispred njegovog doma s ranom glave nanesenom vatrenim oružjem.

Kolega novinar iz Baja Californije rekao je kako je Martinez bio uključen u državni program koji je usmjeren na zaštitu života novinara.

“Nedavno je ušao u program zaštite jer je primao prijetnje”, rekao je novinar koji je zatražio anonimnost.

Registrirano 145 ubistava od 2000.

Tijuana je postala jedan od najnasilnijih meksičkih gradova zbog sukoba između narko-bandi koje ratuju oko krijumčarskih ruta.

Komisija za ljudska prava Baja Californije osudila je Martinezovo ubojstvo, rekavši kako “svaki napad na novinare predstavlja napad na slobodu izražavanja i pravo društva da bude informirano”.

Martinez je drugi novinar ubijen ove godine u Meksiku, nakon smrti Josea Gamboe prošle sedmice u jugoistočnoj državi Veracruz.

Od 2000. do 2021., grupa za ljudska prava “Članak 19” (Article 19) registrirala je 145 ubistava novinara u Meksiku, uz sedam smrtnih slučajeva zabilježenih prošle godine.

Izvor: Agencije