Merkel i u penziji najpopularnija među Nijemcima

Prema najnovijoj anketi Merkel ne samo što se nalazi na prvom mjestu kao najomiljenija njemačka političarka, nego je tu prednost uvećala u posljednjih mjesec dana.

Bivša kancelarka sada ima podršku 59,3 posto građana, što je za tri procentna poena više u odnosu na rezultate ankete od 29. novembra (EPA)

Popularnost bivše njemačke kancelarke Angele Merkel raste, iako već neko vrijeme nije u politici, kao ni na čelu vlade.

Prema najnovijoj anketi INSA provedenoj za “Bild”, Merkel ne samo što se nalazi na prvom mjestu kao najomiljenija njemačka političarka, nego je tu prednost uvećala u posljednjih mjesec dana, uprkos povlačenju iz politike, prenosi Tanjug.

Bivša kancelarka sada ima podršku 59,3 posto građana, što je za tri procentna poena više u odnosu na rezultate ankete od 29. novembra.

Scholz na trećem mjestu

Na drugom mjestu najpopularnijih njemačkih političara je ministar zdravlja Karl Lauterbach (56,6 posto), dok je na trećem mjestu i dalje aktuelni kancelar Olaf Scholz sa 51 posto podrške ispitanika.

Bavarski ministar-predsjednik Markus Soeder je na četvrtom mjestu sa podrškom 47,6 posto građana, na petom je ministar privrede Robert Habeck (47,2 posto), a iza njega je i ministar poljoprivrede – Cem Özdemir (47,1 posto).

Izvor: Agencije