Jemen: Najmanje 14 mrtvih u odmazdi za napad na UAE

Alijansa predvođena Saudijskom Arabijom izvela napade na Sanu koja je pod kontrolom Husa, nakon jučerašnjeg napada tog pobunjeničkog pokreta na UAE.

Jemenski pobunjenički pokret Husi, povezan sa Iranom, je saopćio kako je u napadu koalicije na stambeni kvart u Sani najprije bilo 12 mrtvih (EPA)

U zračnom napadu koalicijskih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom na jemensku prijestolnicu Sanu poginulo je 14 ljudi, prema preliminarnim procjenama, dok se, kako tvrde stanovnici tog grada, nastavlja kopanje po ruševinama, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Alijansa predvođena Saudijskom Arabijom izvela je napade na Sanu koja je pod kontrolom Husa, nakon jučerašnjeg napada tog pobunjeničkog pokreta na Ujedinjene Arapske Emirate, odnosno grad Abu Dabi.

Koalicija je, također, saopćila kako je presrela osam dronova lansiranih jučer ka Saudijskoj Arabiji.

Ubijen bivši vojni zvaničnik

U jednom od zračnih udara na Sanu je pogođena kuća jednog bivšeg vojnog zvaničnika, koji je tom prilikom ubijen, kao i njegova supruga, njegov 25-godišnji sin i drugi članovi njegove porodice i neke neidentificirane osobe, naveli su za Reuters ljekarski izvori i stanovnici.

Jemenski pobunjenički pokret Husi, povezan sa Iranom, je saopćio kako je u napadu koalicije na stambeni kvart u Sani najprije bilo 12 mrtvih, uključujući žene i djecu, 11 ranjenih i da je uništeno pet kuća, izvestila je glavna lokalna televizijska kuća Al Masira TV.

Jemenske snage koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati pridružile su se koalicijskim trupama koje se bore protiv pokreta Husa u području oko grada Mariba, koji se nalazi u samom središtu Jemena.

Izvor: Agencije