Indija žali zbog smrti tigrice ‘supermajke’

Collarwali, koja je imala više od 16 godina kada je uginula, rodila je 29 mladunaca u indijskom rezervatu.

Lokalni mediji su izvijestili kako je prekrasna i graciozna mačka bila ljubimica posjetitelja rezervata i često je opisivana kao tigar koji je najviše fotografisan na svijetu (Reuters)

Najpoznatija indijska tigrica, poznata i kao „Supermama“ jer je rodila 29 mladunaca tokom života, uginula je, što je duboko rastužilo mnoge Indijce, prenose agencije.

Navodi se kako je tigrica preminula u subotu navečer zbog komplikacija uslijed starosti u rezervatu tigrova Pench u centralnoj Indiji, kazao je u ponedjeljak šef parka Ashok Kumar Mishra i dodao kako je imala više od 16 godina.

Bila je poznata i kao Collarwali na hindu jeziku jer je bila prva ženka sa radio-okovratnikom u rezervatu 2008. godine.

„Rijetko je da tigrica rodi 29 mladunaca, uključujući pet u jednom okotu, te da uspješno odgoji njih 25. To joj je vjerovatno i donijelo titulu supermajke među ljubiteljima divljih životinja“, istakao je Mishra.

Kremacija u skladu sa običajima

Lokalni mediji su izvijestili kako je prekrasna i graciozna mačka bila ljubimica posjetitelja rezervata i često je opisivana kao tigar koji je najviše fotografisan na svijetu.

Objavljeni su snimci lokalnih stanovnika na kremaciji tigrice koja je obavljena u skladu sa hinduističkim običajima.

Stručnjaci za divlje životinje smatraju kako je Collarwali odigrala ključnu ulogu u održavaju broja tigrova u rezervatu u kojem navodno živi 130 ovih mačaka.

Indija je dom za približno 75 posto svjetske populacije tigrova i njeni napori za zaštitu ovih životinja su bili prilično uspješni – prema podacima iz 2018. u Indiji je živjelo 2.967 tigrova.

Izvor: Agencije