Erdogan s Vučićem: Uskoro sastanak sa tri bh. lidera

Odlučili smo da okupimo tri lidera – Bošnjaka, Hrvata i Srba i da ostvarimo uspjeh, rekao je Erdogan.

Svečani prijem upriličen je na platou ispred Predsjedničke palate u Ankari (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je, uz najviše državničke počasti, primio je utorak u Ankari predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Svečani prijem upriličen je na platou ispred Predsjedničke palate u Ankari, a počeo je intoniranjem himni dvije zemlje.

Vučić je potom turske gardiste pozdravio turskim pozdravom “merhaba asker” (pozdrav vojnici).

Nakon zajedničke fotografije ispred Predsjedničke palate, uslijedio je sastanak Erdogana i Vučića, nakon kojeg su se dva lidera pojavila na konferenciji za novinare.

Erdogan je pozvao sve strane u BiH da se suzdrže koraka koji bi mogli ugroziti teritorijalni integritet zemlje.

Dodao je da bi međunarodna zajednica trebala djelovati složno na rješenju krize u BiH.

‘Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH’

Erdogan je i najavio sastanak s političkim liderima iz Bosne i Hercegovine, koji bi mogao biti održan nakon izbora u Srbiji.

„U razgovorima s predsjednikom Srbije Vučićem smo odlučili da okupimo tri lidera – Bošnjaka, Hrvata i Srba i da ostvarimo uspjeh. Došli smo do ove odluke“, rekao je.

Taj sastanak mogao bi biti održan u Beogradu ili Istanbulu.

Govoreći o odnosima Turske i Srbije, Erdogan je konstatovao da su na izuzetnom nivou, te je naveo da obim trgovine između dvije zemlje “nastavlja obarati rekorde”.

“Prošle godine smo, uz rast od 34 posto, povećali obim trgovine na dvije milijarde dolara. Cilj nam je nivo od pet milijardi, razgovarali smo o zajedničkim koracima u tom pravcu. Danas u Srbiji posluje više od 1.300 turskih kompanija koje zapošljavaju oko 8.000 ljudi. Ukupna vrijednost naših investicija u posljednjih deset godina povećana je sa milion na 250 miliona dolara. Naši preduzetnici u Srbiji do sada su realizovali i potpisali 45 projekata, u vrednosti od 823 miliona dolara”, naveo je.

Sa svoje strane, Vučić je izjavio da je Erdoganu rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Poštovanje Dejtonskog sporazuma je od suštinskog značaja i čini mi se da se dobro razumemo po tom pitanju. Rekao sam predsedniku Erdoganu da Republika Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine kao što uvek ističemo da je važno poštovanje integriteta Republike Srpske u okviru, naglašavam u okviru BiH. To je naša politika od nje nećemo odstupiti, ona je u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i to jedina politika koja može da nam garantuje očuvanje mira”, poručio je Vučić.

Ukazao je da je sa Erdoganom razgovarao i o uvećanju trgovinske razmene.

„Razgovarali smo i o svim ključnim regionalnim pitanjima, čemu smo najviše pažnje posvetili. Važno nam je da imamo stabilne, dobre i prijateljske odnose, a očuvanje mira i stabilnosti su od ključnog značaja“, objasnio je Vučić.

‘Važnost mira i stabilnosti u BiH’

Na pitanje da li je bilo riječi o napetoj situaciji u BiH i o incidentu u Priboju, Vučić je rekao da su razgovarali o svemu.

“Razgovarali smo o svemu, i o Priboju i o svemu drugom. O komplikovanoj situaciji u regionu, tome kakvi su stavovi Srbije, kakvi Turske, i šta znači poštovanje Dejtonskog sporazuma – od poštovanja integriteta BiH, ali i integriteta Republike Srpske u okviru BiH”, rekao je.

Nakon razgovora, dva lidera prisustvovala su sastanku Vijeća za saradnju na visokom nivou između Turske i Srbije, poslije čega je upriličeno potpisivanje sporazuma.

Erdogan je ranije najavio da će Bosna i Hercegovina biti jedna od tema sastanka.

“Razgovarat ćemo o koracima koji se mogu preduzeti na Balkanu, razgovarat ćemo i o Bosni i Hercegovini. I njemu ću naglasiti važnost mira i stabilnosti u BiH za cijelu regiju. Vjerujemo da je rješenje problema moguće kroz veći dijalog između strana. U narednom periodu ćemo intenzivirati diplomatske aktivnosti”, rekao je Erdogan prije sastanka.

On je dodao da će Turska “objektivnim i sveobuhvatnim stavom koji je pokazivala i do sada, kao zemlja čiji doprinos u kontekstu aktuelnog problema traže strane u Bosni i Hercegovini i akteri u regiji, nastaviti da čuva svoju respektabilnu poziciju u prevladavanju krize.”

Izvor: Agencije