Britanska vlada zamrzava visinu pretplate za BBC

Mediji pišu da je ova odluka dio paketa mjera s populističkim naglascima koja premijeru Borisu Johnsonu treba omogućiti da pridobije glasove baze.

BBC je velika nacionalna ustanova koja zauzima jedinstveno mjesto u kulturnoj baštini Velike Britanije (EPA)

Britanska vlada saopćila je da na dvije godine zamrzava visinu pretplate i općenito dovela u pitanje takav način finansiranja BBC-a, što je ocijenjeno kao politički napad u času kada je Boris Johnson umiješan u skandale.

“BBC je velika nacionalna ustanova koja zauzima jedinstveno mjesto u našoj kulturnoj baštini (…), ali u času kada se porodice bore s velikim porastom životnih troškova, ne možemo tek tako tražiti od kućanstava koja teško rade da plaćaju još veću televizijsku pretplatu”, rekla je u parlamentu ministrica kulture Nadine Dorries.

Prema izvještaju novinske agencije AFP, Dorries je najavila da će visina pretplate, koju BBC želi povećati na 180 funti, biti zamrznuta na 159 funti (190 eura) do 2024, a zatim će se “povećavati u skladu s inflacijom u iduće četiri godine”.

Dorries je tokom vikenda na Twitteru dala do znanja da 2027. želi ukinuti pretplatu, prenijela je Hina.

BBC prolazi kroz osjetljivo razdoblje

Mjera je podigla buru jer je BBC institucija u Velikoj Britaniji koja prolazi kroz osjetljivo razdoblje, pritiješnjena između nastojanja da privuče mlađu publiku, oštrih kritika vlasti zbog navodnog nedostatka objektivnosti i smanjenja budžeta koje je zadnjih godina već dovelo do velikog rezanja troškova.

Richard Sharp, predsjednik audiovizualne grupacije i Tim Davie, izvršni direktor, rekli su saopćenju da su “razočarani” i istaknuli da pretplata odražava “najbolji omjer kvalitete i cijene”.

Mediji pišu da je ova odluka dio paketa mjera s populističkim naglascima koja premijeru Borisu Johnsonu treba omogućiti da pridobije glasove baze.

Johnson proživljava najgoru krizu od dolaska na vlast u ljeto 2019. nakon otkrića o organiziranju zabava u Downing Streetu dok su u Velikoj Britaniji bile na snazi stroge epidemiološke mjere.

Izvor: Agencije