Američki senatori obećavaju solidarnost i oružje za Ukrajinu

Nametnut ćemo ozbiljne ekonomske sankcije, ali što je još važnije, dat ćemo narodu Ukrajine oružje, rekao je senator Richard Blumenthal.

Kijev i njegovi zapadni saveznici oglasili su alarm nakon što je Rusija okupila desetke hiljada vojnika u blizini ukrajinskih granica i pritisnula SAD na sigurnosne garancije (EPA)

Dvostranačka grupa senatora Sjedinjenih Američkih Država obećala je solidarnost i oružje prilikom posjete Kijevu u ponedjeljak, pritom upozorivši ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne pokreće novu vojnu ofanzivu na Ukrajinu.

Kijev i njegovi zapadni saveznici oglasili su alarm nakon što je Rusija okupila desetke hiljada vojnika u blizini ukrajinskih granica i pritisnula Sjedinjene Američke Države na sigurnosne garancije, uključujući blokadu pridruživanja Ukrajine NATO savezu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Rusija poriče planiranje novog vojnog napada.

Sjedinjene Američke Države bile su najmoćniji podupirač Ukrajine u sukobu s Moskvom nakon ruske aneksije Krima 2014. i izbijanja rata u istočnoj Ukrajini.

‘Bit će posljedica’

“Mislim da je Putin napravio najveću pogrešku u svojoj karijeri potcijenivši koliko će se narod Ukrajine hrabro boriti protiv njega ako izvrši invaziju”, rekao je senator Richard Blumenthal novinarima.

“Nametnut ćemo ozbiljne ekonomske sankcije, ali što je još važnije, dat ćemo narodu Ukrajine oružje, smrtonosno oružje koje im je potrebno za odbranu života”, rekao je nakon sastanka delegacije s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

To oružje moglo bi uključivati ​​protutenkovske projektile Javelin, rakete Stinger, malokalibarsko oružje i čamce, rekao je.

“Naša poruka je: bit će posljedica ako on odluči prekršiti svetost ove demokratije”, dodala je senatorica Amy Klobuchar.

Kanada raspoređuje specijalne snage

Kanada je rasporedila mali kontingent specijalnih snaga u Ukrajinu, izvijestio je kanadski Global News, nakon što su sigurnosni razgovori prošle sedmice završili bez pomaka u rješavanju napetosti između Moskve i Kijeva.

Prisutnost kanadskih specijalnih snaga dio je pokušaja saveznika iz NATO-a da odvrate rusku agresiju u Ukrajini i identificiraju načine pomoći ukrajinskoj vladi, izvijestio je Global News, pozivajući se na neodređene izvore.

Jedinica je također dobila zadatak da pomaže u razvoju evakuacijskih planova za kanadsko diplomatsko osoblje u slučaju invazije punog razmjera, naveo je Global News, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Glasnogovornik zapovjedništva Kanadskih snaga za specijalne operacije rekao je kako ne može potvrditi vijest, ali da su od jeseni 2020. periodički podržavali ukrajinske sigurnosne snage.

Odvratiti Rusiju od ‘agresivnih akcija’

Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly boravila je u Kijevu kako bi razgovarala o naporima za odvraćanje Rusije od “agresivnih akcija” te se u ponedjeljak sastala s ukrajinskim premijerom Denysom Shmygalom.

Kanada, koja je treća po broju ukrajinskih stanovnika na svijetu nakon Ukrajine i Rusije, održava misiju obuke u zapadnoj Ukrajini od 2015. godine.

Vlasti su u nedjelju pozvale Kanađane da izbjegavaju putovanja u Ukrajinu koja nisu nužna, pozivajući se na “rusku agresiju”.

Izvor: Agencije