Povratak gripe: Evropa suočena s prijetnjom duge dvostruke epidemije

Povratak virusa mogao bi biti početak neuobičajeno duge sezone gripe koja bi se mogla protegnuti i do ljeta, rekao je glavni stručnjak ECDC-a za gripu.

Vakcine protiv gripe prilagođavaju se svake godine kako bi bile što učinkovitije protiv virusa gripe koji se stalno mijenjaju (EPA)

Gripa se ove zime vratila u Evropu brže od očekivanog, nakon što je gotovo nestala prošle godine, što je izazvalo zabrinutost zbog istovremene epidemije COVID-19, naročito u svjetlu dvojbi u pogledu učinkovitosti ovogodišnje vakcine protiv gripe.

Mjere ograničenja, nošenje maski i socijalno distanciranje, koji su postali norma u Evropi tokom pandemije COVID-19, desetkovali su prošle zime gripu, privremeno iskorijenivši virus koji globalno ubija oko 650.000 godišnje, prema podacima Evropske unije.

No, to se sada promijenilo jer zemlje usvajaju manje stroge mjere za borbu protiv COVID-19 zbog široko rasprostranjene vakcinacije, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Od sredine decembra virusi gripe kruže Evropom većom stopom od očekivane, izvijestio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

U decembru je broj oboljelih od gripe u evropskim jedinicama intenzivne njege (ICU) stalno rastao da bi dosegnuo vrhunac od 43 u posljednjoj sedmici godine, pokazuju podaci ECDC-a i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

To je znatno ispod nivoa prije pandemije – sa sedmičnim slučajevima gripe u jedinicama intenzivne njege koji su dosegli vrhunac od preko 400 u istom razdoblju 2018. godine, naprimjer.

No, to je veliki porast u odnosu na prošlu godinu, kada je u cijelom decembru u jedinicama intenzivne njege bio samo jedan slučaj gripe, pokazuju podaci.

Pritisak na zdravstvene sisteme

Povratak virusa mogao bi biti početak neuobičajeno duge sezone gripe koja bi se mogla protegnuti i do ljeta, rekao je glavni stručnjak ECDC-a za gripu Pasi Penttinen.

“Ako počnemo ukidati sve mjere, u pogledu gripe vrlo sam zabrinut da ćemo se, budući da je gotovo nije bilo tako dugo u cirkulaciji u evropskoj populaciji, možda odmaknuti od normalnih sezonskih obrazaca”, rekao je.

Rekao je da bi ukidanje restriktivnih mjera u proljeće moglo produžiti cirkulaciju gripe daleko od normalnog završetka evropske sezone u maju.

Dvostruka epidemija mogla bi izvršiti pretjerani pritisak na već preopterećene zdravstvene sisteme, navodi ECDC u svom izvještaju.

U Francuskoj se tri regije – uključujući regiju Pariz – suočavaju s epidemijom gripe, prema podacima koje je prošle sedmice objavilo francusko ministarstvo zdravlja. Drugi su u predepidemijskoj fazi.

Ove sezone Francuska je do sada zabilježila 72 teška slučaja gripe, uz šest smrtnih slučajeva.

Dominantni soj

Ono što dodatno komplicira stvar je da se čini da je dominantni soj gripe koji cirkulira ove godine H3 tip virusa A, koji obično uzrokuje najteže slučajeve među starijim osobama.

Penttinen je rekao da je prerano za konačnu procjenu vakcine protiv gripe jer je za analize u stvarnom svijetu potreban veći broj oboljelih.

Ali laboratorijski testovi pokazuju da vakcina dostupna ove godine “neće biti optimalna” protiv H3.

To je uglavnom zato što je bilo vrlo malo ili nimalo virusa koji je cirkulirao kada je sastav vakcina određen prošle godine, pa je proizvođačima vakcina bilo teže predvidjeti koji će soj biti dominantan u nadolazećoj sezoni gripe.

“Vaccines Europe”, koji predstavlja glavne proizvođače cjepiva u regiji, priznao je da je odabir sojeva otežan zbog vrlo niske cirkulacije gripe prošle godine, ali je dodao da još nema dovoljno podataka za procjenu učinkovitosti ovosezonskih vakcina.

Vakcine protiv gripe prilagođavaju se svake godine kako bi bila što učinkovitija protiv virusa gripe koji se stalno mijenjaju.

Njihov sastav se odlučuje šest mjeseci prije početka sezone gripe, na temelju cirkulacije virusa u suprotnoj hemisferi. To daje vremena proizvođačima lijekova da razviju i proizvedu vakcinu.

Ograničiti utjecaj epidemije gripe

Podaci iz čitave Evrope o vakcinaciji protiv gripe još nisu dostupni.

No nacionalni podaci za Francusku pokazuju da pokrivenost nije tako široka kako su se vlasti nadale.

Tamošnje su vlasti produžile razdoblje vakcinacije za mjesec dana do kraja februara kako bi se povećao broj vakcinisanih.

Prema podacima objavljenim prošle sedmice, do sada je vakcinisano 12 miliona ljudi, oko 45 posto ciljane populacije.

“Još uvijek postoji veliki prostor za poboljšanje kako bi se ograničio utjecaj epidemije gripe”, navodi se u saopćenju ministarstva zdravlja od 11. januara. Ovogodišnji cilj je vakcinisati 75 posto ljudi izloženih riziku.

“Vaccines Europe” saopćio je da je industrija isporučila veliki broj vakcina protiv gripe, uprkos naprezanju proizvodnih pogona koje je izazvala pandemija.

Izvor: Agencije