Porošenko se vratio u Ukrajinu, suočit će se s optužbama za izdaju

Bivšeg predsjednika Ukrajine je na aerodromu u Kijevu dočekalo nekoliko hiljada pristalica, neki od njih su nosili transparente “Treba nam demokratija” i “Stop represiji”.

Imovina Petra Porošenka je zamrznuta u okviru istrage o optužbama za veleizdaju (Anadolija)

Bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko vratio se u Kijev, kako bi na sudu odgovorio na optužbe za izdaju koje smatra politički motivisanim, prenosi Anadolija.

Porošenka je na aerodromu u Kijevu, gdje je u ponedjeljak ujutro stigao letom iz Varšave, dočekalo nekoliko hiljada pristalica. Neki od njih su nosili transparente “Treba nam demokratija” i “Stop represiji”.

Očekuje se da će Porošenko s aerodroma krenuti pravo na sud, koji će odlučiti da li će ga zadržati u pritvoru do istrage i suđenja.

Tužilac: Porošenko jedan od najbogatijih ukrajinskih biznismena

Tužilac je naveo da je Porošenko, vlasnik korporacije “Roshen” i jedan od najbogatijih ukrajinskih biznismena, u periodu između 2014. i 2015. godine bio umiješan u prodaju velikih količina uglja pomagavši tako u finansiranju proruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

Njegova imovina je zamrznuta u okviru istrage o optužbama za veleizdaju. Ukoliko bude proglašen krivim, bivšem lideru Ukrajine prijeti kazna do 15 godina zatvora.

Porošenko insistira da je nevin te optužuje svog nasljednika, predsjednika Volodimira Zelenskog, da ga pokušava politički diskreditirati kako bi odvratio pažnju od rasprostranjenih problema Ukrajine, uključujući ekonomske probleme i sve veći broj smrtnih slučajeva od COVID-a 19.

Izvor: Agencije