Na godišnjicu zatvaranja, opozicionar Navaljni kaže da ne žali ni za čim

Nakon godinu dana u zatvoru kažem vam da sam uzviknuo onima (koji su me tada podržavali) pred sudom: nemojte da se plašite, rekao je Navaljni.

Navaljni je uhapšen 17. januara 2021. (EPA)

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni rekao je na godišnjicu hapšenja da se nijedan sekund nije kajao zbog povratka u Rusiju i pozvao je svoje sunarodnike da se ne plaše.

“Uradio sam to, ne žalim ni sekund”, napisao je Navaljni na društvenim mrežama povodom svoje borbe protiv Kremlja i povratka u zemlju nakon više meseci provedenih u Nemačkoj, gdje se liječio od trovanja, iako je postojala vjerovatnoća da će biti uhapšen.

“Nakon godinu dana u zatvoru kažem vam da sam uzviknuo onima (koji su me tada podržavali) pred sudom: nemojte da se plašite”, rekao je opozicionar čije poruke se redovno objavljuju na društvenim mrežama, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

Uz poruku, obljavljena je njegova fotografijau zatvorskom odijelu, zajedno sa suprugom Julijom.

Ponovo pred sudom

Osim toga, Navaljni se ponovo danas pojavio pred sudom, ovog puta zbog razmatranja dvije žalbe koje je uputio protiv zatvorske uprave.

Sud okruga Petuški u regionu Vladimir, gdje je Navaljni u zatvoru, razmatrao je ta dva predmeta tokom prepodneva. Navaljni je prvom ročištu prisustvovao preko videoveze.

Navaljni je uhapšen 17. januara 2021. na aerodromu u Moskvi po povratku sa oporavka u Njemačkoj nakon teškog trovanja u Sibiru u augustu prethodne godine za koje je rekao da je odgovoran predsjednik Vladimir Putin.

Rusija nikad nije otvorila istragu o tom pokušaju ubistva, navodeći da nema nikakvih indicija da se o tome radi i optužujući Berlin da sa njom ne dijeli lekarske analize opozicionara.

Rastući talas represije

Poslije toga Navaljnom je izrečena kazna od dvije i po godine zatvora zbog slučaja “pronevjere”, koji je on okaraterisao kao politički.

Presuda je izazvala lavinu međunarodnih osuda i nove zapadne sankcije Moskvi.

Jedan od saradnika Navaljnog koji sada živi u izgnanstvu Leonid Volkov ocijenio je na društvenim mrežama da će 17. januar ući u historiju kao “početak kraja putinizma”.

Hapšenje Navaljnog podstaklo je više velikih demonstracija pre godinu dana, ali su one brzo brutalno zaustavljene.

Zatim je njegov pokret zabranjen zbog ekstremizma, dok opozicionari, mediji i nevladine organizacije, koje su kritične prema Kremlju, trpe rastući talas represije.

Izvor: Agencije