Čelnik njemačkog CDU-a upozorava na posljedice suspenzije Rusije iz SWIFT sistema

“Dovođenje SWIFT-a u pitanje moglo bi biti atomska bomba za tržišta kapitala, ali i za robu i usluge” rekao je novi čelnik njemačke konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU), Friedrich Merz.

"Trebali bismo ostaviti SWIFT netaknutim", pozvao je Merz (EPA)

Novi čelnik njemačke konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU), Friedrich Merz, upozorio je na suspenziju Rusije iz međunarodnog bankarskog platnog sistema SWIFT kao potencijalnu kaznu za bilo kakav ruski napad na Ukrajinu, prenosi Fena.

“Dovođenje SWIFT-a u pitanje moglo bi biti atomska bomba za tržišta kapitala, ali i za robu i usluge”, rekao je za dpa uoči planiranog posjeta njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock Ukrajini i Rusiji u ponedjeljak i utorak.

“Trebali bismo ostaviti SWIFT netaknutim”, pozvao je Merz.

“Vidjeli bi goleme ekonomske zastoje za naše ekonomije ako se tako nešto dogodi. Pogodilo bi Rusiju, ali bismo sami sebi znatno oštetili”, upozorio je Merz.

Zahtjev Ukrajine za oružjem legitiman

Boji se velikih posljedica ne samo za evropsko-rusku trgovinu robom i uslugama, već i za globalnu trgovinu. Suspenzija Moskve “u osnovi bi slomila leđa međunarodnom platnom prometu”, rekao je Merz.

Baerbock se planira sastati s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom vanjskih poslova Dmytrom Kulebom u ponedjeljak u Kijevu, prije nego što u utorak otputuje u Moskvu na razgovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Merz je zahtjev Ukrajine za isporukom oružja usred gomilanja ruskih snaga na njezinoj granici opisao kao legitiman.

Međutim, nova koalicija lijevog centra pod vodstvom kancelara Olafa Scholza nije voljna da poduzme takav potez.

Izvor: Agencije