Austrijski kancelar: Obavezna vakcinacija nije prenagljen zakon

Prema njegovom mišljenju to nije mjera koja je donijeta u vezi jednog soja, već je donijeta zbog pandemije korona virusa.

Nehammer je uvjeren da će zakon o obaveznoj vakcinaciji biti održiv pred Ustavnim sudom (EPA - Ilustracija)

Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je da obavezna vakcinacija, koja bi trebala stupiti na snagu 4. februara, nije prenagljeno donijet zakon, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na austrijske medije.

Prema njegovom mišljenju to nije mjera koja je donijeta u vezi jednog soja, već je donijeta zbog pandemije korona virusa. Nehammer je, za ORF, naglasio kako se na nacrtu zakona radilo sa najboljom namjerom.

„Obavezna vakcinacija je važna jer vakcina štiti i koristi“, objasnio je.

On je kazao kako su uzeti u obzir svi pristigli prijedlozi i kritike, te kako je o njima sa opozicionim Socijaldemokratskom partijom (SPO) i Neos-om razgovarano na konstruktivan način.

Podići stopu vakcinisanosti

Nehammer je kazao da je uzeta u obzir zabrinutost građana i da je zbog toga postignut dogovor da obavezna vakcinacija bude primijenjena, ne kako je ranije bilo predviđeno od 14. godine, već na punoljetne od 18 godina.

„Sada je važno da podignemo stopu vakcinisanosti, jer samo vakcinacijom možemo spriječiti dalje ograničenje naše slobode“, podvukao je on.

To što nije uvedena obavezna vakcinacija za posebne grupe građana, na primjer posebne grupe zaposlenih, on je kazao da je neophodno postići veću pokrivenost vakcinacijom. Nehammer je uvjeren da će zakon o obaveznoj vakcinaciji biti održiv pred Ustavnim sudom.

Izvor: Agencije