Tonga poziva na ‘hitnu pomoć’ nakon erupcije vulkana i cunamija

Dužnosnik kaže su im hitno potrebni pitka voda i hrana, dok je u toku procjena štete nastale nakon nesreće.

Podvodni vulkan u vodama otočja Tonga erumpirao je u subotu (EPA)

Tonga poziva na “hitnu pomoć”, s naglaskom na svježu vodu i hranu, dok traje procjena štete uzrokovana subotnjom erupcijom vulkana Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai.

Vulkan je eksplodirao u velikoj erupciji u subotu, izazvavši cunami i zasuvši pacifičku otočnu državu vulkanskim pepelom.

“Komunikacija je prekinuta, a razmjere štete po živote i imovinu trenutnu nisu poznate. Ono što znamo je da Tonga treba hitnu pomoć kako bi svojim građanima osigurala svježu pitku vodu i hranu”, rekao je predsjednik parlamenta Lord Fakafanua u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama.

Apel je uslijedio nakon što su stručnjaci otkrili još jednu erupciju Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apaija.

Procjena štete

Australija i Novi Zeland u ponedjeljak su poslali avione kako bi procijenili štetu u Tongi. Navode da humanitarni odgovor koordiniraju sa Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskom i drugim zemljama.

Australski ministar za Pacific Zed Seselja rekao je u ovom trenutku nemaju podatke o većem broju žrtava i da je aerodrom u relativno dobrom stanju.

“Znatna šteta nanesena je cestama i mostovima na tom pacifičkom otoku”, rekao je Seselja.

“U narednim satima i danima imat ćemo jasniju sliku situacije u Tongi”, rekao je glavni sekretar Henry Puna u saopćenju.

Subotnja erupcija osjetila se širom Pacifika, u drugim otočnim državama poput Fidžija, te u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Ogroman oblak pepela širi se zapadno prema Australiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije