Trump održao skup pred hiljadama pristaša u Arizoni

Bivši američki predsjednik Donald Trump održao je u Arizoni govor, u kojemu je ponovno inzistirao da je pobijedio na predsjedničkim izborima, što su pozdravile hiljade okupljenih pristaša.

Trump, kojemu je zabranjeno korištenje Twittera, njegove glavne platforme za obraćanje javnosti, puno je manje uključen u američku politiku od poraza na izborima (AP)

Bivši američki predsjednik Donald Trump održao je u subotu u Arizoni govor, u kojemu je ponovno inzistirao da je pobijedio na predsjedničkim izborima, što su pozdravile hiljade okupljenih pristaša.

Neki od vjernih pristaša stigli su u mjesto Florence, nekoliko dana unaprijed iz Floride ili Teksasa, prenosi Hina.

“Gotovo je s time da političari u Washingtonu kontroliraju vaše živote. Gotovo je s nametanjem”, kazao  je.

“Radikalni demokrati žele SAD pretvoriti u komunističku zemlju”, dodao je.

Ponovio je da je pobijedio 2020. na izborima za predsjednika.

“Ne možemo im dopustiti da se s time izvuku”, poručio je.

Raniji su govornici upućivali slične poruke. Bidena su optužili da je “slab”, “rastrojen” te su se obrušili na mainstream medije. Govorili su o ukradenim izborima, medijskoj pristranosti, otvorenim granicama i o tome da SAD izaziva “podsmijeh” u cijelom svijetu.

“Ovdje je party atmosfera”, kazao je za AFP Jonathan Riches, jedan od okupljenih Trumpovih pristaša na skupu.

“Ovo je poput MAGA (Trumpov izborni zlogan ‘Učinimo Ameriku ponovno velikom’) Woodstocka. Domoljubi širom zemlje okupili su se zbog općeg dobra za zemlju. Mi volimo našeg predsjednika”, dodao je.

Jennifer Winterbauer, koja je među prvima došla na skup, kazala je kako je došla čuti “istinu” od Trumpa.

“On uvijek govori istinu o svemu. O ekonomiji, stanju u svijetu, SAD-u”, dodala je.

Trump nije održao 6. januara, za godišnjicu upada njegovih pristaša na Capitol, obećanu novinsku konferenciju, a ovo je njegov prvi skup od oktobra.

Trump je istaknuo da se okupila “ogromna” publika koju ne može obuhvatiti pogledom, ali trenutno nema tačnih podataka o broju okupljenih ljudi.

Posjećenost skupa

Uoči pobjede na  izborima 2016. i tokom predsjedničkog mandata na njegovim bi se skupovima okupili deseci hiljada ljudi, ali su u zadnje vrijeme skupovi sve manje posjećeni.

Odaziv na subotnji skup, čini se, bio je puno manji nego na prethodne skupove, procjenjuje francuska novinska agencija AFP.

Skup je održan na poljoprivrednom zemljištu 100 kilometara od Phoenixa, a uz Trumpa su bili i republikanci poznati po negiranju rezultata izbora 2020.

Među njima je bila i Kari Lake, koju je Trump podržao na izborima za guvernerku Arizone ove godine. Ona je prethodno izjavila da ne bi certificirala Bideovu pobjedu u toj saveznoj državi da je tada bila na funkciji.

Mike Lindell, čelnik MyPillowa, koji je potrošio milione dolara pokušavajući preokrenuti rezultat izbora, fokusirajući se na navodne mahinacije putem mašina za brojanje glasačkih listića, kazao je okupljenima da neće odustati.

“I obećavam vam ovo, neće biti izbora s bilo kakvim mašinama ili računarima u 2022.”, rekao je.

Trump, kojemu je zabranjeno korištenje Twittera, njegove glavne platforme  za obraćanje javnosti, puno je manje uključen u američku politiku od poraza na izborima.

Međutim, utjecajan je u Republikanskoj stranci. Podržavanje njegovih teorija ili barem nedistanciranje, često je nužno za opstanak republikanskih kongresmena i drugih dužnosnika.

Trump se rijetko pojavljivao u većim medijima od kada nije predsjednik, ali je prošle sedmoce dao intervju za National Public Radio (NPR), u kojemu je preporučio cijepljenje protiv COVID-a 19, što je kritizirao dio njegovih pristaša.

Izvor: Agencije