U Njemačkoj rekordna sedmodnevna incidencija zaraženih

Do sada su od početka pandemije u Njemačkoj od zaraze korona virusom umrle 115.572 osobe.

U posljednjih nekoliko sedmica, njemačka savezna vlada i savezne države usvojile su stroža pravila o kontaktu (Pixsell)

Njemačka je zabilježila rekordnu sedmodnevnu incidenciju od 497,1 zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika od početka pandemije, objavila je u subotu nacionalna agencija za kontrolu bolesti te zemlje, prenosi Hina.

Prije sedmicu dana incidencija u cijeloj zemlji bila je 335,9, objavio je Institut Robert Koch (RKI) u Berlinu.

Institut je također izvijestio o 78.022 novozaraženih u razdoblju od 24 sata, u odnosu na 55.889 novozaraženih prije sedmicu dana.

Institut je u petak objavio da je u sadašnjem sedmodnevnom razdoblju u bolnice primljeno 3,23 oboljelih od COVID-19 na 100.000 stanovnika.

Brojka se ne ažurira tokom vikenda.

Na snazi “pimjeren paket mjera”

RKI je izvijestio o dnevnom broju smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom od 235, što je manje u odnosu na 286 sedmicu dana prije.

Do sada su od početka pandemije u Njemačkoj od zaraze korona virusom umrle 115.572 osobe.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach izjavio je u petak da je “na snazi primjereni paket mjera” kako bi se smanjio trenutni val pandemije korona virusa izazvan varijantom omikron, iako svakodnevno broj novozaraženih vrtoglavo raste.

U posljednjih nekoliko sedmica, njemačka savezna vlada i savezne države usvojile su stroža pravila o kontaktu – posebno kada su u pitanju nevakcinisane osobe – i skratile karantene.

Izvor: Agencije