U Kini registrovano 165 slučajeva korona virusa

Kontrola epidemije i mjere prevencije nastavljaju da se sprovode u provincijama i gradovima u kojima su zabilježeni slučajevi domaćeg porijekla.

Kina je u više navrata uvodila stroga ograničenja kretanja od početka 2020. godine (EPA)

U protekla 24 sata u Kini je registrovano 165 slučajeva zaraze korona virusom, javlja Anadolija.

Prema saopćenju Nacionalne zdravstvene komisije Kine, 52 slučaja domaćeg porijekla zabilježena su u provinciji Hunan. U gradu Anyangu otkriveno je 37 slučajeva, 12 u Shuchangu i tri u glavnom gradu provincije Chingcou.

Kontrola epidemije i mjere prevencije nastavljaju da se sprovode u provincijama i gradovima u kojima su zabilježeni slučajevi domaćeg porijekla. Jučer nije bilo preminulih od posljedica zaraze.

U kopnenom dijelu Kine, gdje su se pojavili prvi slučajevi korona virusa, do sada je otkriveno 104.745 oboljelih od COVID-19, a od posljedica je umrlo 4.636 osoba. Na liječenju je 3.451 pacijent.

Visoka stopa vakcinacije

Kina je u više navrata uvodila stroga ograničenja kretanja od početka 2020. godine, ubrzo nakon što je koronavirus prvi put otkriven u centralnom gradu Wuhanu.

Uz masovno testiranje i digitalni nadzor kretanja ljudi, mjere su do sada spriječile širenje virusa u potpunu nacionalnu epidemiju.

Stopa vakcinacije u Kini sada prelazi 85 posto.

Druge zemlje koje su isprobale sličan pristup nulte tolerancije napustile su ga, odlučivši umjesto toga pokušati živjeti s virusom, istovremeno ublažavajući njegove najgore posljedice.

Izvor: Agencije