Šef diplomatije: Finska ne pregovara o članstvu u NATO-u

Sigurnosna politika Finske ostaje nepromijenjena, poručio je ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto.

Nemamo plan priključivanja NATO-u u budućnosti, rekao je Haavisto (EPA)

Finska ne planira da se pridruži NATO-u, izjavio je ministar vanjskih poslova te zemlje Pekka Haavisto, usred pojačanih sigurnosnih tenzija između njenih susjeda Rusije i Ukrajine.

“Finska ne razgovara o pridruživanju NATO-u i nema takav plan u budućnosti… Sigurnosna politika Finske ostaje nepromijenjena”, rekao je Haavisto novinarima nakon sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije u Francuskoj, prenosi agencija Beta, pozivajući se na Reuters.

Komentirajući upozorenje poljskog ministra vanjskih poslova da je Evropa bliža ratu nego što je bila u posljednjih 30 godina, Haavisto je rekao da razumije pritisak pod kojima su Ukrajina i Poljska zbog nagomilanih sigurnosnih tenzija na njihovim granicama.

“Ali nadam se da nismo u takvoj situaciji”, rekao je Haavisto.

Švedska i Finska nisu članice Alijanse

Interes Finske i Švedske za članstvo u NATO-u bio je tema međunarodne rasprave ove sedmice dok su ruski i američki zvaničnici razgovarali o sigurnosnoj politici u Ženevi.

U četvrtak je američki državni sekretar Antony Blinken nagovijestio u intervjuu za MSNBC da Finska želi da se pridruži NATO-u nakon što je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao novinarima u srijedu da će Rusija ulazak Finske u NATO smatrati “instrumentom konfrontacije”.

I zamjenica američkog državnog sekretara Vicorija Nuland rekla je da će SAD biti spremne da razmotre zahtjev Finske i Švedske za ulazak u NATO čim te zemlje izraze želju.

Švedska i Finska nisu članice Alijanse, ali sarađuju sa njom kao partnerske države.

Izvor: Agencije